Freelance florist Sören zag leven dooreengeschud

Sören Van Laer was voor corona als freelance-bloemist vooral actief in het buitenland waar hij demonstraties gaf en werkte voor evenementen. Van de ene op de andere dag veranderde corona zijn leven. De voormalig Belgisch kampioen floral design verkoopt plots online bloemen. “Ik had nul klanten en moest ineens inpakmateriaal kopen.”

Hoe gaat het met jou, Sören? 

Advertising
 

“Toen al mijn opdrachten voor de rest van het jaar geannuleerd werden, ben ik meteen in actie geschoten. Enkele dagen later ben ik met een e-shop begonnen en online bloemen gaan verkopen.” 

Je hebt wel heel snel kunnen schakelen. Was je al eerder met een webshop bezig? 

“Een website was er, maar die stond nog niet op punt. We zijn daarop verder gegaan. Dezelfde week heb ik foto’s laten maken. Het heeft me veel tijd gekost – de computer is niet echt mijn ding – maar het is uiteindelijk toch gelukt. Na een aantal weken kwamen de eerste bestellingen binnen.”  

Hebben de mensen jou snel gevonden? 

“In het begin dacht ik dat vooral grafwerk mijn richting zou uitkomen. Ik besloot om enkele boeketten online te droppen en advertenties te plaatsen via Facebook. Dat werkte heel goed. Ik had de indruk dat iedereen online kocht. Er was ook geen andere mogelijkheid dan online shoppen. Het was een heel ‘open’ moment om met een e-shop te starten.” 

Hoe zag de lockdown er voor jou uit? 

“Ik heb nog nooit zo hard gewerkt (lacht). Het was ook allemaal nieuw voor mij. Ik heb eigenlijk niet stilgezeten. Mensen hadden echt wel nood aan bloemen. Ze stuurden bloemen naar iedereen, naar familie, naar het rusthuis. Het was ongelooflijk.” 

Hoe zie jij de toekomst? 

“Ik moet nu wel toegeven dat er na de lockdown minder bestellingen zijn. De volgende stap die we plannen is het openen van een pop-up. Daar zijn we nu mee bezig. We willen toch een soort aanspreekpunt hebben of een locatie die toegankelijk is voor iedereen.” 

“Omdat we niet officieel samenwonen, moest mijn vriend tijdens de lockdown terug naar zijn ouders in Frankrijk.”  — Sören Van Laer

Partner en floral artist Aymeric Chaouche

Miste je het persoonlijk contact met de klanten? 

Ja, toch wel maar tijdens de lockdown kon ik met iedereen een babbeltje doen aan de deur. We moesten ook alles zelf leveren. Ik ben het ook gewoon dat mensen kunnen komen kijken naar mijn bloemwerk. De pop-up is een andere manier om reclame te maken. Daarnaast wil ik dit combineren met de e-shop.”   

Flexibel zijn, is dat de manier om het hoofd boven water te houden? 

“Wanneer de lockdown begon, zag ik dat niet als iets negatief. Verandering – daar ga ik iets aan doen – waren mijn eerste gedachten. Mijn vriend Aymeric Chaouche is eveneens freelance florist. Omdat we nog niet samenwoonden, moest hij tijdens de lockdown terug naar zijn ouders in Frankrijk. Plots hadden we beiden geen werk. Ik moet ervoor zorgen dat we nog een toekomst hebben als Aymeric terugkomt, dacht ik. Straks gaan we naar de notaris om samen een vennootschap te starten: ‘Atelier Sören Van Laer’. 2020 is het jaar van de grote veranderingen.” 

“Probeer doorheen al het negatieve iets positief te zien. Zonder corona had ik deze beslissing nooit genomen.”  — Sören Van Laer

Heb je tips voor collega’s? 

“Probeer doorheen al het negatieve iets positief te zien, want verandering is niet altijd slecht. Verandering is nodig en dat is voor elke bloemist anders. Hiervoor werkte ik in het buitenland en had ik geen klanten in de buurt. Ik ben werkelijk een nieuw startend bedrijf. Zelfs het inpakmateriaal moest ik nog aankopen. Door corona is ons jaar helemaal leeg geraakt. Dat heeft ons de mogelijkheid gegeven iets heel nieuw te gaan doen. Anders hadden we deze beslissing nooit genomen. Nu kunnen we dit lege jaar zelf invullen, zonder rekening te moeten houden met data van evenementen.” 

En bevalt het nieuwe leven? 

Eens een jaartje niet naar het buitenland trekken, vind ik eigenlijk niet slecht. Volgend jaar zal ik het misschien opnieuw missen maar nu zeker niet.” 

 >> www.sorenvanlaer.com 

 Reportage by Ingrid Allaerts 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.