Bloemist, schilder en beeldhouwer: Vincent Moens, flowers & decorations

Enkele jaren geleden bezochten we Vincent Moens (27) in zijn pop-up store in hartje Mechelen, een initiatief van de stad voor jonge starters. Piepjong was hij toen en net afgestudeerd. Vijf jaar en een coronapandemie later zoeken we Vincent opnieuw op maar deze keer in zijn eigen winkel in de Guldenstraat, een mooi opgewaardeerd stadsdeel in Mechelen. Het gaat goed met Vincent. Aan enthousiasme ontbreekt het hem niet. 

Bij onze eerste kennismaking met de pop-up winkel kon je merken dat Vincent heel wat in zijn mars heeft. Dat is alleen al duidelijk zichtbaar in de manier waarop hij zich volledig uitleeft in zijn winkel, in zijn hoogst persoonlijke leefwereld. Wie op zoek is naar beleving en sfeer is hier aan het juiste adres. 

Advertising
 

Vincent Moens

VAN IN DE KLEUTERKLAS 

Waarom ben je florist geworden? 

“Dat is eigenlijk grappig. Blijkbaar wist ik al van in de kleuterklas dat ik een bloemenwinkel wou. Zelf kan ik me dat niet herinneren maar mijn moeder vertelt me dat. Ik plukte bloemen en takjes van struiken in de tuin om ze vervolgens in potjes te duwen. Ik vind dat leuk om te doen. Dat gevoel is eigenlijk altijd gebleven.” 

Eerst studeerde Vincent etalage- en standenbouw. Zijn stage deed hij bij Pieter Porters in Antwerpen. Ook de passie voor interieur heeft er altijd in gezeten. Bij Pieter Porters kwam hij op het idee om ook verder te gaan met bloemen en hij besliste om bloemsierkunst te studeren in Mechelen. “Ik ben heel blij dat ik die klassieke scholing voor bloemsierkunst nog gehad heb. Daar leer je nog altijd het meest. Vandaag beginnen heel wat mensen zonder scholing. Ik ben daar nu wel trots op. Binnen twee jaar zou deze richting stoppen. Dat is wel heel jammer. Als het zo doorgaat, gaat dit ambacht verdwijnen en dat zou wel echt zonde zijn.” 

Tijdens zijn studies bloemsierkunst gaat Vincent bewust op zoek naar goede stageplaatsen. Hij heeft er alles voor over want hij wil zoveel mogelijk bijleren. Zo komt hij eerst bij de Groene Droom in Antwerpen terecht en nadien bij florist Raf Verwimp in Lier. “Dat waren stuk voor stuk fantastische ervaringen. Ik ben op al mijn stageplaatsen met open armen ontvangen. Ik was heel gemotiveerd om nieuwe dingen te leren. Diezelfde passie verwacht ik ook bij mijn stagiairs.” 

Op elke stageplaats krijgt hij nieuwe vaardigheden onder de knie. Bij Pieter Porters leerde hij meubelen beschilderen. De schildertechnieken die hij toen geleerd heeft, gebruikt hij nu nog steeds. 

MALACHIET 

Zo beschilderde Vincent de muren van zijn winkel in imitatie malachiet. Op een donkergroene, haast zwarte basis imiteert hij het oogvormige, lichtgroene patroon van deze halfedelsteen in nonchalante bewegingen. De kristallen spatten haast van de muur en creëren een mysterieuze, intieme sfeer. Tegen dit decor heeft Vincent een wonderbaarlijke mix van meubeltjes, kolossale vazen, kaarsen en bloemen gemaakt. 

“IN MIJN HOOFD VORMEN BLOEMEN EN INTERIEUR 1 GEHEEL. IN EEN MOOI INTERIEUR HOREN MOOIE BLOEMEN.” – Vincent Moens

“De laatste tijd ben ik heel erg geïnspireerd door Chinoiserie en door het idee van de Wünderkammer. Chinoiserie is een kunststroming uit de 18e eeuw die tot mijn verbeelding spreekt. In die tijd werden planten en bloemen als iets wonderbaarlijks beschouwd. Bloemen beroeren mij nog steeds. Elke week wanneer een nieuwe lading bloemen aankomt, ben ik dolenthousiast. Daarom heel dit idee om die wonderbaarlijke dingen uit de natuur juist in de kijker te zetten. Ik vind het een interessant gegeven om te werken rond de wonderen uit de natuur zoals schelpen, fossielen, bijzondere bloemen. Malachiet is tevens een gesteente dat in de Chinoiserie periode vaak gebruikt werd.” 

NATUURLIJK BAROK 

De kolossale vaas in Delfts aardewerk past helemaal in het Chinoiserie thema. De plaasteren beelden en bustes, het tapijt, de stoffen zeteltjes en antiek schilderij aan de muur – alles heeft Vincent met smaak bij elkaar gesprokkeld. Hij schilderde de afbeelding van een geisha met kimono en parasol op de muur. Het lijkt alsof ze over haar schouder meekijkt en haar oorspronkelijke functie van gezelschapsdame opnieuw uitoefent. Onze verbeelding slaat op hol en dat is precies wat dit interieur met ons doet.

“Als ik er dan toch een naam op mijn stijl moet plakken, dan kies ik eerder voor natuurlijk barok in plaats van eclectisch. Jo Van Dijck – de vader van mijn beste vriendin – woont hier rechtover en is antiquair. We mogen antieke objecten uitlenen om in de winkel te zetten – zoals dat antieke schilderij – en later weer terugbrengen. We hebben zoveel geluk met deze leuke samenwerking. Hij is ook een schilder en beeldhouwer en hij kan mij enorm inspireren.” 

PERSOONLIJKE LEEFWERELD 

Beeldhouwen is ook iets waar Vincent graag tijd voor maakt. Het plaasteren beeld – half vrouw, half leeuw – maakte hij ‘out of the blue’ op een doodgewone zondag. “Verwacht hier geen verhaal bij”, lacht Vincent. “Het gebeurde gewoon. Het is geïnspireerd op de klassieke sfinxen bestaande uit het lichaam van een leeuw met het hoofd en bovenlichaam van een vrouw.” Dit alles samen vormt de persoonlijke wereld van Vincent.  

Niet alleen het interieur is persoonlijk want die persoonlijkheid trekt hij ook door in de aanpak van de klanten. “Ik probeer op maat van de klant te werken. Dat vind ik heel belangrijk. Voor corona deden we heel veel huwelijken. Dat is super om te doen en natuurlijk heel persoonlijk want die dag moet de mooiste dag van hun leven zijn. De trouwfeesten die wij organiseren moeten knallen. Mensen komen niet naar hier voor één bloemetje op tafel. We trekken een heel divers publiek aan, van jong tot oud. Vind je het hier leuk, kom dan naar binnen. Iedereen is hier welkom.” 

MASCOTTE 

Kamerplanten verkoopt Vincent niet, daarvoor is het pand niet echt geschikt. Liever is Vincent met buitenplanten in de weer en richt hij terrassen in.

“Onze core business is bloemen en dan liefst speciale en aparte soorten.” 

In het voorste gedeelte van de winkel staan de snijbloemen uitgestald bovenop de houten lambrisering met spiegel. Daarvoor staat de toonbank zodat wanneer hij de klanten bedient de bloemen achter hem staan. Dat vindt hij wel handig want soms willen mensen de bloemen aanraken.

De huiskat ‘Velours’ – genaamd naar de lievelingsstof van Vincent – springt elegant op de toonbank zonder één vaasje te raken. “Velours is een heel sociale kat en de mascotte van onze winkel. Hij ligt altijd voor het raam. Iedereen kent hem. We hebben hem gevonden in een tankstation. Hij zat onder de motorolie. Met babyolie hebben we hem helemaal opgeknapt en hij is nooit meer weggegaan.” 

Klik hier & bekijk 3 bloemencreaties van Vincent Moens

Naam: Vincent Moens (27 jaar) 

Lievelingskleur: groen 

“Groen is het nieuwe beige.” 

Lievelingsbloem:  

“Elk seizoen is dat een andere bloem, elke keer iets nieuw en daar word ik echt gelukkig van.” 

Stijl: 

“Kleur of de combinatie van kleuren is belangrijk. Kleuren mogen clashen.” 

Hobby’s:  

“Schilderen en beeldhouwen maar daar heb ik spijtig genoeg niet altijd tijd voor. Om heel eerlijk te zijn is de winkel mijn hobby. Ik ben hiermee bezig dag in dag uit en mijn werk loopt over in mijn hobby.” 


Tekst: Ingrid Allaerts

Foto’s: Joris Luyten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.