Belgisch kampioen Stefan Van Berlo greep reddingsboei

Vorig jaar – net voor corona – stopte Stefan Van Berlo met zijn bloemenzaak Bloemillusie in Zwijndrecht. Na 15 jaar had hij de knoop doorgehakt want de afgelopen jaren was hij vooral in het buitenland aan de slag. De winkel had hij omgebouwd tot leslokaal want met de masterclasses voor floristen bleef hij doorgaanTot zover de plannen… 

In september 2020 veroverde Stefan Van Berlo – tien jaar na zijn eerste overwinning – opnieuw de Belgische titel. FLEUR sprak hem enkele dagen voor deze heuglijke gebeurtenis.

Advertising
 

Hoe heb jij de voorbije maanden beleefd, Stefan?

“In het begin van de crisis ben ik opgepikt door de bloemenzaak ‘Stuifmeel & Stamper’. Drie dagen nadat heel België in een eerste lockdown ging, hebben zij hun webshop opnieuw geopend. De situatie is toen volledig ontploft. Ze kwamen handen tekort om alle bestellingen uit te voeren‘Stuifmeel & Stamper’ haalde zelfs het journaal. Voor mij was dit toch echt een belevenis. Ik heb het geluk gehad dat ik bij hen freelance aan de slag kon toen al mijn andere opdrachten één na één wegvielen. 

“In het begin van de crisis ben ik opgepikt door ‘Stuifmeel & Stamper’. Intussen leer ik veel door op verschillende plaatsen te werken. In mijn eigen winkel zat ik teveel tussen mijn vier muren.”  — Stefan Van Berlo

Welke gevolgen had corona voor jou? 

“Voor dit jaar stonden onder meer Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Taiwan en China op mijn programma. In juli zou ik als leraar aan de slag gaan in China op een nieuwe school. Om de school te promoten was er een tentoonstelling gepland. China bleef maar aan mijn mouw trekken maar gezien er geen vluchten waren en de ambassade niet werkte, krijg ik geen visum. Mijn projecten in Engeland zijn naar volgend jaar verplaatst en de masterclasses zijn ook gestopt.” 

Stefan Van Berlo zoals we hem kennen: op een podium in betere tijden.

Welke initiatieven heb je genomen om te overleven? 

“Stuifmeel & Stamper had zelf nooit gedacht dat hun webshop zo zou exploderen. Het was in het begin moeilijk om freelancers te vinden en ze zaten met de handen in het haar. Ik heb zelf ook nog twee floristen aangebracht. Ondertussen werk ik ook voor Franky Bollingh (Botanicus Bloemenatelier), voor Maria van Beau Terra en bloemenwinkel De Eeuwige Lente. Met Pasen heb ik een actie op poten gezet samen met een voedingswinkel. Zij verzorgden de ontbijtmanden met paaseieren en ik maakte boeketten. Het was een geslaagde actie. Hiervoor heb je geen winkel nodig en je weet op voorhand wat je hebt verkocht. 

Geeft het extra inspiratie als je op verplaatsing speelt? 

“Dat is zo, maar niet alleen op floristiek vlak. Het is interessant om te zien hoe iedere florist zijn zaak runt op zijn manier. Ik leer veel op zakelijk vlak door op verschillende plaatsen te werken. Ik vind het boeiend en het verrijkt mijn wereld. In mijn eigen winkel zat ik teveel tussen mijn vier muren. Als ik nu te lang op één plek werk, begint het al te kriebelen. Een freelancer brengt een nieuwe wind in een zaak. In je eigen winkel heb je op den duur elk hoekje al wel eens gedecoreerd. Vernieuwing is ook interessant voor de klanten. Er zijn veel meer mogelijkheden voor een freelancer dan enkel inspringen op drukke momenten.

“Opnieuw een winkel openen zit er de eerste vijf jaar zeker niet in.”  — Stefan Van Berlo

Hoe zie jij de toekomst? 

Het is afwachten wat de toekomst brengt. Opnieuw een winkel openen zit er de eerste vijf jaar zeker niet in. Gaan mensen mij nog inhuren om demonstraties of lessen te geven? Zullen de projecten in het buitenland nog naar mij terugkomen? Dat is allemaal bang afwachten. Schrik om naar China te gaan, heb ik niet. Angst is een slechte raadgever. Had ik een visum gekregen, dan was ik toch naar China gegaan. Normaal gezien stond ik nu op een podium. Het is niet het moment om te zeggen ‘ik wil alleen nog dit’.” 

Reportage by Ingrid Allaerts

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.