Bloementapijt fleurt Grote Markt van Brussel op

Dit weekend is het weer zover! Vanaf 12 augustus kunnen de bloemenliefhebbers weer gaan genieten van een groots bloementapijt op de Brusselse Grote Markt.

Petit histoire
Alles is begonnen in het weekend van 15 augustus 1971. Die dag was de parking van de Grote Markt vrijgemaakt voor het allereerste Bloementapijt van Brussel. Het was een fris en kleurrijk tafereel met decoratieve krullen. Het kende onmiddellijk een groot succes.

Aanvankelijk werd dit evenement onregelmatig georganiseerd. De ene keer zaten er vijf jaar tussen, dan weer drie jaar. Soms werd het gekoppeld aan andere festiviteiten zoals het duizendjarig bestaan van Brussel (1979) en de honderdvijftigste verjaardag van het koninkrijk België (1980). Pas vanaf 1986 wordt het een tweejaarlijks bloemenfeest.

In de loop der tijd werd het Bloementapijt op de Grote Markt een traditie en een van de belangrijkste toeristische attracties in Brussel.

Jubileum
Inmiddels is het Bloementapijt aan zijn twintigste editie toe. Om dit jubileum extra luister bij te zetten, wordt in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen een overzicht gegeven van alle negentien vorige edities. Een maand lang worden er negentien reusachtige foto’s samen met de ontwerptekening van het Bloementapijt 2016 getoond. Tot slot wordt er ook een boek gepubliceerd waarin de geschiedenis van het Bloementapijt uit de doeken wordt gedaan.

Japan
Dit jaar kleurt het tapijt Japans, omdat Japan en België in 2016 een 150-jarige samenwerking en vriendschap vieren. Zo’n honderdtal vrijwillige tuiniers zullen de gigantische bloemenpuzzel van 75 meter lang en 24 meter breed leggen in slechts vier uur tijd. Een ruimte van zo’n 1800 m² zal worden gevuld met ruim 600 000 begonia’s, maar ook dahlia’s, diverse grassoorten en gekleurde schors.Het ontwerp van het twintigste bloementapijt is het werk van de Belgische grafische ontwerper Mark Schautteet en de jonge Japanse designer Fujie Suzuki. Op 1 augustus 1866 tekenden België en Japan hun eerste vriendschaps-, handels- en scheepvaartverdrag. Het begin van een sterke en rijke diplomatieke, commerciële en vriendschappelijke band volgens de betrokken partijen.

Mini Europa
Vanaf 9 augustus is voor de eerste keer op de miniatuurversie van de Brusselse Grote Markt in het park van Mini Europa een klein bloementapijt te bewonderen. Je kan de mini-versie tot eind dit jaar in het park van Mini Europa gaan bewonderen.

Praktisch
De tentoonstelling in de Sint-Hubertusgalerijen loopt nog t.e.m. 15 augustus 2016. Het Bloementapijt zal de Brusselse Grote Markt sieren op 12, 13, 14 en 15 augustus 2016. Het is toegankelijk voor het publiek op 12 augustus van 13u tot 17u30 en op 13, 14 en 15 augustus van 10u tot 22u. De inhuldiging en het klank- en lichtspel vinden plaats op 12 augustus om 22u. Wie het tapijt in al zijn schoonheid wil bewonderen, kan genieten van een panoramisch zicht vanaf het balkon van het Stadhuis. Voor meer info, kijk op de website www.flowercarpet.brussels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.