Bloemenagenda: Hortensia week 32/35

De oorsprong
De hortensia komt oorspronkelijk uit Azië en Zuid-Amerika. Leuk weetje: haar chique naam Hydrangea komt van ‘hydro’ (water) en ‘angeion’ (kruik). De vorm van de hortensia doet namelijk denken aan een oude waterkruik.

Kleuren en vormen van de hortensia
Hortensia’s zijn dol op kleur. Ze zijn er in alle tinten rood, roze, paars, wit, groen en blauw, maar er zijn ook hortensia’s die meerdere kleuren combineren. Naast frisse tinten, zijn er ook zogenaamde doorgekleurde bloemen. Deze hortensia’s hebben een groen/rood/bruine tint en laten zich goed drogen. Ook qua vorm kun met deze no-nonsense bloem vele kanten op. Ga voor bolvormige hortensia’s, hortensia’s met kleine bloemetjes in het midden en grote bloemblaadjes aan de rand (randbloeiers) of hortensia’s met een pluimachtige vorm.

Verzorgingstips :
• Snijd een stukje van de steel af.
• Zet de hortensia’s in een glazen vaas met zuiver water.
• Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur van maximaal 20 °C.
• Zet je vaas met hortensia’s niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast de fruitschaal.

Zo maakt u een hortensiaboeket
De hortensia is graag in het gezelschap van de anjer, calla en gladiool, allemaal bloemen die nu goed verkrijgbaar zijn. Ook mooi is een boeket met hortensia, Celosia cristata, Viburnum en Chasmanthium. En wat te denken van de verweerde houten bak met de prachtige blauwe kleurexplosie van hortensia met Gentiaan en witte Eryngium?

Symboliek van de hortensia
De hortensia is gul met symboliek. De bloem staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Ook straalt ze overvloed uit, dit vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.