Bloemen als waardevol object

Paleis Het Loo in het Nederlandse Apeldoorn is de voormalige zomerresidentie van de Nederlandse stadhouders en  van  tot. Aan de buitenkant straalt het paleis een zekere eenvoud uit, terwijl het binnenin heel barok is ingericht. Indrukwekkend is ook de prachtige vormtuin. Voor de tweede keer organiseert Paleis Het Loo ‘Bloemenpaleis Het Loo’. De Tuindienst van Paleis met niet minder dan 16 medewerkers maakt wekelijks verse boeketten, passend bij de historische interieurs. Bezoekers kunnen zien hoe deze boeketten worden gemaakt, met bloemen grotendeels uit eigen kwekerij. Overal in en om het paleis zijn bloemen en planten te zien. Bij een wandeling door de paleiskamers zijn veel voorbeelden van bloemsierkunst en bloemversieringen terug te vinden in de plafondschilderingen en wandbekleding. Er is ook een kleine, maar boeiende tentoonstelling te bewonderen met bloemstillevens uit de 17de tot de 19de eeuw.  Verder zijn hier serviezen en klein meubilair met bloemmotieven tentoongesteld.

De schilderijen zijn een waardevolle weergave van de beschikbare bloemen in de 17de tot 19de eeuw. De voorgestelde boeketten zijn vreemdsoortige, soms onmogelijke combinaties van lente-, zomer- en herfstbloemen door elkaar of van bloemen die in een vaas onhoudbaar zijn. Heel duidelijk is alvast dat ze niet uitgaan van een ‘levend model’. Bloemen waren in die periode een uiting van rijkdom. Rijke families hadden een collectietuin en verzamelden bloemen en planten uit vreemde streken. De kunstenaars kregen de opdracht om de bijzonderste en nieuwste aanwinsten in een bloemenstilleven te vereeuwigen als uiting van welvaart van de opdrachtgever. Bloemen werden als waardevol object gekoesterd!

De tentoonstelling is nog te bezoeken tot 31 augustus. Echt een bezoekje waard. In combinatie met het natuurpark De Hoge Veluwe met het bijzondere Kröller Müller Museum een schitterende vakantieuitstap.

Geniet nog van een heerlijke zomer!

An Theunynck

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.