Bloembinderij Amfore (Gentbrugge)

 “Mensen moeten nog iets tastbaars overhouden wanneer de bloemen verwelkt zijn”

In Gentbrugge verwelkomt Bart De Rocker ons in Bloembinderij Amfore, de zaak die hij bijna twee decennia geleden oprichtte. Deze florist combineert in zijn winkel twee passies, namelijk bloemen en interieurdecoratie. Het resultaat is een sfeervolle decoratiezaak waar het hele jaar altijd wel iets te beleven valt.

Hoewel hij intussen al zeventien jaar in het vak zit, is Bart bijna toevallig tussen de bloemen verzeild geraakt. “Ik volgde kunstonderwijs aan de middelbare school”, vertelt hij. “Daarna begon ik te werken als decorateur voor enkele groothandelaars van onder meer accessoires. Langzaamaan legde ik contacten in de bloemensector en zo ben ik er in gerold. Beetje bij beetje begon ik mijn winkel uit te bouwen tot wat het nu is.”

Bovendien laat deze bloembinder zijn verleden als decorateur niet helemaal achter zich. Al sinds het begin van ‘Amfore’ werkt Bart De Rocker volgens een bijzonder concept, dat interieur en bloemen verenigt. “Toen ik met de zaak begon, was dit nog een vrij uniek concept, maar voor ons is het een succes gebleken. In onze winkel vind je niet alleen de traditionele accessoires die de meeste bloemenzaken verkopen, maar ook verlichting, knuffels tot zelfs meubilair.”

Modern met een aparte toets

Deze florist heeft dus geen specifieke opleiding achter de rug. “Ik heb mezelf het bloemschikken aangeleerd”, klinkt het. “Al doende leert men en dankzij mijn vooropleiding zat het artistieke er al in.” Bart De Rocker gaat hierbij steeds uit van zijn eigen inspiratie en creativiteit, maar het recipiënt is vaak net zo belangrijk als de inhoud. “Ik vind het belangrijk dat de mensen nog iets tastbaars overhouden wanneer de bloemen verwelkt zijn. Dat appreciëren de klanten ook. Ik maak vaak bolboeketjes en werk doorgaans met twee mooi contrasterende kleuren. Mijn stijl kan ik het best omschrijven als modern met een aparte, zelfs eigenzinnige toets.”

Bovendien vindt deze zaakvoerder het zeer belangrijk om altijd met verse snijbloemen en planten te werken. “We beschikken dan ook niet over een eigen koeling”, legt Bart uit. “Snijbloemen koop ik in bij De Rijcke in Wetteren en planten bij De Guchtenaere in Lochristi. Met beide groothandels werk ik al een hele tijd samen. Daarnaast bezoek ik regelmatig veilingen. Accessoires en andere decoratie koop ik vooral in bij de merken zelf. Om nieuwe merken te ontdekken, zijn beurzen als Maison&Objet in Parijs zeer belangrijk.” In de winkel vinden we producten van onder meer Cores da Terra, Serax, D&M Depot, ASA, Jelle Quint, Rastelli en Fatboy.

Vernissages

De meest opvallende zaken in de winkel zijn echter van een heel andere orde. Bart is een echte kunstliefhebber en dat is ook in de winkel te merken. “Elke maand werken we samen met een andere kunstenaar, van wie we hier een tentoonstelling organiseren. Dat is een win-win situatie: zij kunnen hun werk hier in een mooie omgeving exposeren en wij krijgen onder meer tijdens de vernissage soms honderden mensen over de vloer die anders misschien nooit onze winkel zouden ontdekt hebben. De achtertuin van de winkel richten we dan stemmig in en dat is een leuke plek hiervoor. We werkten al samen met fotografen, maar ook met schilders en beeldhouwers.”

Het brede aanbod van Bloembinderij Amfore zorgt ervoor dat het zeer aangenaam snuisteren is in de winkel. De zaak is ingedeeld volgens kleur en elke tafel is opgevat volgens een bepaald thema. Achterin de winkel vinden we ook een ‘box’ waar de geschenkpakketten en producten voor kinderen worden gepresenteerd. De gevel van de winkel valt duidelijk op langs de drukke Brusselsesteenweg. Elke twee maanden decoreert Bart deze op een andere manier.

Workshops voor jong en oud

Het cliënteel van de winkel is afkomstig uit onder meer groot Gent en een straal van ettelijke kilometers errond. Bij Bloembinderij Amfore komt een heel breed publiek, maar voornamelijk dertigers en veertigers over de vloer. Al vindt onze gesprekspartner het belangrijk om voor alle smaken en budgetten iets in huis te hebben. “Onze website en Facebookpagina zijn belangrijk om nieuwe klanten te lokken, via extra mailings en nieuwsbrieven houden we onze bestaande klanten op de hoogte van waar we mee bezig zijn. Daarom werken we veel met foto’s. Flyers en ander drukwerk is in dit opzicht ook belangrijk en we adverteren regelmatig in bepaalde bladen.” Bloembinderij Amfore is ook zeer actief in eigen regio, wat het werk van Bart en zijn personeel veel zichtbaarheid geeft. Daarnaast kleedt deze florist regelmatig de zaak van plaatselijke handelaars aan via een bedrijfsabonnement-formule, zoals restaurants en hotels, kappers, slagers en andere lokale ondernemingen.

Hoewel Bart zichzelf de kunst van het bloemschikken heeft aangeleerd, is hij intussen zo’n doorgewinterde florist dat hij zijn kennis kan doorgeven door middel van regelmatige workshops. “Hiervoor reken ik geen lesgeld aan”, vertelt Bart. “Mensen betalen 50 euro, maar gaan ook naar huis met een bloemstuk met deze waarde. Sinds vorig jaar organiseren we zelfs speciale workshops voor kinderen vanaf zes jaar en die zijn steeds een groot succes! De kinderen vinden het super om met bloemen aan de slag te gaan en achteraf met een eigen creatie thuis te komen.”

Opendeurdagen

Daarnaast vinden in de winkel tweemaal per jaar opendeurdagen plaats. Hierbij worden klanten verwelkomd met een hapje en een drankje en kunnen ze eens proeven van de winkel en het assortiment. Volgens Bart is het vooral belangrijk om tijdens de kalmere periodes veel evenementen te organiseren. “Daarom is ook ‘Amfore Sfeer’ belangrijk, onze maandelijkse ontmoetingsplaats waarbij we één keer per maand onze winkel openstellen voor kunst en muziek. Zo blijven klanten ons in het achterhoofd houden!”

Bloembinderij Amfore werkt niet met specifieke software om de kassa in de zaak te beheren. “Daar ben ik nog ouderwets in”, lacht de zaakvoerder. “Maar voor mij werkt dit het beste. We beheren immers onze administratie, boekhouding, facturatie, mailings, Facebookpagina en bestellingen van thuis uit met de computer”. Bart De Rocker rust niet op zijn lauweren en wil vernieuwend blijven. “We hebben nog enkele ideeën om de zaak verder uit te bouwen. Het moeilijkste wordt om hiervoor tijd te vinden. De combinatie van een winkel en ons groot gezin is zo al druk genoeg!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.