Binnenkijken in hippe bloemenwinkel Eglantine Blanckaert

Bij het runnen van een bloemenzaak komt heel wat kijken. Bij een pas geopende winkel des te meer. Naast de aankleding van het interieur moest FLEUR CREATIEF huisstylist Eglantine Blanckaert goed nadenken over het aanbod bloemen, planten en decoratie. “In mijn winkel moet je kunnen verdwalen.”  

Xanadu Flowers is sinds 1 april 2022 de nieuwe en eerste eigen bloemenwinkel van Eglantine Blanckaert, die je misschien wel kent van FLEUR CREATIEF magazine waarin ze haar mooiste bloemencreaties stap-voor-stap aan de lezers uitlegt.

Advertising
 

Wanneer je de deur openduwt, stap je haar kleurrijke wereld binnen. Zie je haar winkel, dan zie je Eglantine. De zachte maar levendige roze en paarse tinten, het logo in neon en de met zorg geselecteerde bloemen, planten en kunstige objecten vormen een heel persoonlijke mix. Wat is het moeilijk om hier met lege handen weg te gaan!

DE OPSTART

Een nieuwe bloemenzaak bezoeken is altijd een beetje reizen. Op een vijftal kilometer van Namen in een bocht aan de Samber ligt Floreffe. Het charmante dorp, met aan de voet een kabbelend beekje en glooiende heuvels waar de bloesems aan de bomen op hun mooist zijn, palmt ons hart meteen in. We begrijpen waarom Eglantine hier terecht is gekomen. Bovendien wonen haar grootouders in het dorp en als kind kwam ze vaak bij hen langs. In het nabijgelegen dorp Bois-de-Villers wonen haar ouders en vind je ook de bloemenwinkel van Arnauld Delheille waar Eglantine haar eerste stage deed. 

Eglantine heeft altijd beweerd dat een eigen winkel niets voor haar was. Het artistieke en creatieve werk, de evenementen decoreren, de grote projecten dat was haar ding en dat zou ze toch nooit kunnen combineren met een eigen winkel? Maar kijk, het leven is onvoorspelbaar en ideeën veranderen. Haar vriend Manu was één van de factoren waardoor de bal aan het rollen ging. 

“Mijn vriend komt niet uit de bloemensector, maar hij houdt evenzeer van bloemen en planten. Hij keek uit naar een nieuwe uitdaging en waarom geen nieuw beroep? Toen we dit huis met een mooie bloementuin en interessant bijgebouw vonden, waren we op slag verliefd. Het was een project in mijn hoofd en plots vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Toen we over onze plannen vertelden, waren de verkopers meteen gewonnen voor ons project. Zo konden we het huis kopen. Als we een bloemenwinkel willen starten, dan doen we dat samen. Manu leert snel bij. Samen met hem is de combinatie van evenementen en winkel mogelijk”, vertelt Eglantine. 

Het huis met tuin en bijgebouw – dat voordien dienstdeed als garage en nadien als kantoor – was op het eerste zicht alles wat ze nodig hadden. Maar pas toen de opslagplaats helemaal leeggehaald was, zagen ze de bedenkelijke staat van het gebouw.

“De muren waren heel vochtig en achter het vals plafond hoorden we het getrippel van muizen. We hebben alles gestript tot op het beton en opnieuw afgewerkt met gipsplaten en een houten parketvloer. Voordien lagen er witte tegels en die hebben we vervangen door hout om meer warmte en sfeer te creëren. De grote ramen waren er gelukkig al zodat we hier onze etalage kunnen maken. Het was best een pittige renovatie en dat op slechts twee maanden tijd.” 

📽 Bekijk de filmpjes van de werken


“Onze bloemen kopen we aan bij Agora en bij een ecologische kweker.” — Eglantine Blanckaert


ECOLOGISCH CONCEPT 

Zoals alle floristen zoekt ook Eglantine al een tijdje haar weg tussen het enorme aanbod aan leveranciers. 

“Momenteel kopen we onze bloemen nog aan bij Agora in Kontich. We zijn nog maar pas gestart en ik weet dat ik daar alles kan vinden wat ik nodig heb. Op termijn willen we zoveel mogelijk lokaal bloemen inkopen. We willen vooral de focus leggen op een meer ecologisch concept. Zo willen we proberen om zo veel mogelijk het gebruik van plastic te vermijden. We gebruiken papier dat gekleurd is door watergedragen inkten. We hebben dichtbij iemand gevonden die ecologische bloemen kweekt zonder pesticiden te gebruiken.”

Eglantine maakt heel bewuste keuzes.

“We zijn ons ervan bewust dat we echt wel een vervuilend beroep hebben. Denk maar aan de bloemen die met het vliegtuig naar hier getransporteerd worden, al het plastic, de pesticiden, de verwarmde serres. We proberen de mensen bewuster te maken om voor een duurzaam concept te kiezen. We moeten aan onze planeet denken. Werken met bloemen betekent voor mij van de natuur houden. We geven de voorkeur aan seizoensbloemen, liefst lokaal of dichtbij gekweekt. In de toekomst willen we ook zelf bloemen cultiveren in onze tuin. We hebben een tamelijk grote tuin waarin we een klein bloemenveld kunnen aanleggen om een deel van onze bloemen zelf te kweken. Op die manier kunnen we ook speciale variëteiten aanbieden. Zoals je kan zien, hebben we nu geen rozen of gerbera’s maar enkel lentebloemen zoals tulpen en anemonen.” 

Daar blijft het niet bij. “Ook proberen we verspilling tegen te gaan. We drogen de bloemen die niet verkocht zijn. Daarnaast kiezen we andere planten die je elders minder ziet. We kunnen uiteraard wel niet dezelfde prijzen hanteren als in grotere zaken.”

Momenteel combineert Eglantine haar bloemenwinkel nog met florale evenementen. “Ik heb heel wat uitgestelde huwelijken op mijn programma staan. Het is heel fijn en ook belangrijk voor ons dat alles zich weer herneemt. Onze winkel ligt niet langs een grote baan en er is weinig passage. Het vraagt wat tijd eer de mensen ons weten te vinden.” 


FELLE KLEUREN

Lila is de lievelingskleur van Eglantine. In haar boeketten werkt ze graag met blauwe en paarse bloemen. De muren in haar winkel zijn beschilderd in lila, roze, groen en terracotta. De kleuren zouden net zo goed uit één van haar kleurrijke boeketten kunnen komen. 

“De mensen waren heel sceptisch over mijn idee om al deze kleuren samen te brengen. Tot ze het eindresultaat zagen. Toen vonden ze het geslaagd. Witte muren vind ik niet zo evident om mijn planten en objecten te presenteren. Door met verschillende kleuren te werken, creëer ik verschillende sferen in één ruimte. Het was niet gemakkelijk want er zijn veel ramen en vervelende steunpilaren. We hebben de ruimte zoveel mogelijk geoptimaliseerd om alles maximaal te kunnen presenteren. Zo hebben we gekozen voor kasten en tafels met glazen blad en legplanken om visueel de ruimtelijkheid te vergroten. Het grasveld vooraan – dat we toch nooit bij de tuin zouden betrekken – hebben we omgevormd tot parking.” 


Bij Xanadu Flowers vind je een ander aanbod dan bij de traditionele bloemenwinkels.


BIJZONDERE DECORATIE

Het concept slaat aan. Mensen vinden sinds de pandemie meer en meer hun weg naar kleine, lokale winkels. De reacties zijn lovend. Bij Xanadu Flowers vind je een ander aanbod dan bij de eerder traditionele bloemenwinkels. Lokale creatievelingen wil ze in haar winkel een platform geven. Voor keramiek werkt ze samen met ‘Bina Handmade keramiek’. Verder zien we handgemaakte juwelen van Shiness Jewelry en de fantasiejuwelen van Stella Luna. “Mijn winkel moet een winkel zijn waarin je enkele uren kan verdwalen en leuke spullen kan ontdekken. Een winkel zoals ik het zelf graag heb.” 

De stijl bij Xanadu is ook anders dan bij de bloemenwinkels in haar buurt. Daar heeft haar artistieke achtergrond en haar samenwerking met Sören Van Laer zeker iets mee te maken.

“Sören heeft me altijd geïnspireerd. Hij is altijd mijn mentor geweest en ik heb veel van hem geleerd. In de toekomst gaan we zeker nog verder samenwerken voor evenementen. Onze stijlen zijn complementair en passen goed samen. Hij was heel blij en fier dat ik de stap gezet heb naar een eigen winkel.” 

Ook haar grootmoeder – kunstschilder Patricia Clarke – is een grote inspiratiebron voor Eglantine. Het artistieke zit blijkbaar in de genen. Moest Eglantine meer plaats hebben in haar winkel, dan zou ze niet één maar verschillende schilderijen van haar oma ophangen. Haar grootmoeder is afkomstig uit Engeland vandaar ook de link naar de Engelse merken in haar winkel zoals de vazen in gekleurd glas en de potten met gezichtjes die doen denken aan Matroesjka poppen. 

In de bloementuin van haar grootmoeder werden de foto’s gemaakt voor haar ontwerpen in FLEUR CREATIEF, waar ze haar mooiste bloemencreaties met de lezers deelt.

Een van Eglantine’s bloemencreaties voor FLEUR CREATIEF

“De lente is mijn lievelingsseizoen. Ik vond het heerlijk om voor FLEUR CREATIEF een aantal lente-ontwerpen te maken. Tijdens mijn studentenjaren keken we erg op naar het magazine en was het een referentie voor de sector. We dachten dat dit enkel voor de grote floristen was weggelegd. Ik vind het dan ook een hele eer dat hoofdredacteur An Theunynck mij vroeg om mee te werken aan het magazine. Het gaf me de kans om nieuwe, creatieve dingen te doen waar je niet altijd tijd voor neemt in je winkel. En heb je opnieuw mijn voorliefde voor paarse bloemen opgemerkt?” 


Bewonder haar werk op FLEURAMOUR

We ontmoetten Eglantine Blanckaert al eens ter gelegenheid van de opening van de pop-up van Sören Van Laer en Aymeric Chaouche in Brussel. Eglantine en Sören zijn goeie vrienden die elkaar kennen van op het bloemenfestival FLEURAMOUR en op andere evenementen waar ze samenwerkten. De kans om samen te werken met Sören nam ze gretig aan.

Hun stijl en manier van werken passen goed samen. We herinneren ons dat Eglantine toen vooral interesse had voor het artistieke en creatieve gedeelte. “Inderdaad, maar de seizoenen op zich zijn telkens anders met andere seizoensbloemen. Er is altijd vernieuwing en er zijn altijd nieuwe variëteiten te vinden.”

Eglantine Blanckaert won een paar jaar geleden al de FLEURAMOUR studentenwedstrijd met dit schattige tafereel met draaiende paspop.

“Ook de grote evenementen zoals FLEURAMOUR zijn heel inspirerend voor mij. Het geeft me veel zin om dezelfde technieken toe te passen maar dan op kleine schaal. Dat is de leuke kant van het vak. Het blijft een artistiek beroep. Voor mij is het noodzakelijk om mijn creativiteit verder te kunnen ontwikkelen en ook te bewaren. In mijn winkel wil ik andere dingen voorstellen.” 

Eglantine Blanckaert zal ook ook dit jaar deelnemen aan FLEURAMOUR, waar ontelbare bloemencreaties te zien zijn met in totaal meer dan 150.000 bloemen. De 25ste jubileumeditie vindt plaats van 23 tot en met 26 september 2022 op het kasteeldomein van Alden Biesen in Bilzen. 

__

Volg Eglantine op sociale media

■ Volg Xanadu op Instagram  

■ Volg Eglantine op Facebook


Bezoek haar website

www.xanaduflowers.be


Tekst en foto’s: Ingrid Allaerts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.