Binnenkijken bij Natur’elle Fleurs in Marche-en-Famenne

Langs een drukke invalsweg in Marche-en-Famenne ligt Natur’elle Fleurs, de bloemenzaak van Christelle Warny. Marche-en-Famenne is in volle ontwikkeling. Commerciële centra en appartementen rijzen er als paddenstoelen uit de grond. Binnenkort strijkt er ook een Ikeavestiging neer. Dat is ook voelbaar in de bloemenzaak, maar Christelle weet het allemaal in goede banen te leiden samen met Melanie, Marine en Céline, haar dynamische ploeg.

Christelle, geboren en getogen in Marche-en-Famenne, begon reeds op 14-jarige leeftijd te werken als student in een bloemenzaak op woensdag en vrijdag. Al op jonge leeftijd leerde ze de knepen van het vak. Toch deed ze eerst nog de studies voor onderwijzeres maar rolde daarna bijna automatisch opnieuw in de bloemensector. Toen ze 25 jaar werd, had ze haar eigen winkel. Intussen is Christelle al 15 jaar actief en met veel passie bezig.

“Ik kende de stiel helemaal niet. Toen ik mijn vader verloor, werd ik – om mijn familie plezier te doen – gevraagd om als student in een bloemenzaak aan de slag te gaan. Ik deed de studies van onderwijzeres heel graag maar toch ben ik opnieuw in een bloemenzaak terechtgekomen. Door te observeren heb ik heel veel geleerd. Toen ik 25 jaar was, heb ik mijn eigen winkel geopend. Ik was nog heel jong en ik belandde meteen in de wereld van volwassenen. Ik heb veel te vlug een grote verantwoordelijkheid moeten dragen. Nu heb ik heel veel ervaring maar het blijft een moeilijk beroep. Het stopt nooit, er is altijd wel iets te doen.”

VOORJAARSBLOEMEN
Aan de straatkant word je verwelkomd door een assortiment voorjaarsplanten, uitgestald op stenen tafels. De fris ontluikende knollen met nog frêle bloemen zijn een feest voor het oog. Ze doen je verlangen naar de lente. Hier in Marche-en-Famenne is het nog even wachten op de lente want vorige nacht heeft het er nog gesneeuwd. Maar binnen bij Natur’elle Fleurs is het frisse seizoen al volop aanwezig. Bij mooi weer is ook het terras achteraan aan de parking volgestouwd met planten, bloemen en grote potten.
De winkel is vrij groot en Christelle werkt graag rond thema’s. Voor Pasen heeft ze haar winkel ingericht in verschillende hoeken in telkens een andere kleur. Een witte hoek, een lichtroze, een fuchsia, een oranje en een groene hoek. Iedereen kan hier iets vinden naar zijn smaak. De paasversiering is stijlvol met grote gestileerde houten hazen. We zien decoratieve houten stammen, manden en kleine tafeltjes. Verder heel veel orchideeën en voorjaarsbloemen. De stand met geurkaarsen van ‘Baobab’ doet het ook heel goed. Christelle heeft een groot assortiment snijbloemen. Ze kiest niet voor alledaagse bloemen maar eerder voor mooie, grote exemplaren die vooral bijzonder zijn door hun maat zoals rozen met grote bloemenknoppen en ranonkels. In het voorjaar werkt ze graag met bloesems en takken. Het voorjaar is trouwens haar favoriete seizoen en betekent voor haar het einde van de winter en van de koude.

Zeven jaar geleden verhuisde Christelle naar deze locatie. Haar vorige winkel was veel kleiner en door de ligging aan een drukke weg met veel passage, ging haar omzet pijlsnel de hoogte in. Daardoor moet Christelle zich wat
meer toeleggen op de administratieve taken en minder op de creatieve. Gelukkig werkt ze met een jonge en dynamische ploeg. “Het is echt een plezier om samen te werken met Melanie, Marine en Céline. Hun enthousiasme
is aanstekelijk. Voor Valentijn heeft ook mijn dochter voor het eerst meegeholpen. Dat was heel fijn.”

BEURZEN
Christelle wil graag een ruim assortiment en een grote keuze aanbieden. De klant vindt er steeds klaargemaakte boeketten en leuke accessoires. Ze verandert graag van stijl. Om de twee maanden krijgt de winkel weer een heel
nieuwe look. Ze laat zich niet vastpinnen aan bepaalde merken. Op de beurzen in Parijs en Frankfurt gaat ze steeds op zoek naar bijzondere en decoratieve, moderne objecten. Daar kruipt heel wat tijd in maar dat doet ze graag.
Het geeft haar veel ideeën.

Een goede zichtbaarheid van de winkel en een eigen parking vindt Christelle heel belangrijk. “Mensen willen graag vlakbij kunnen parkeren. Een groot luifel zorgt ervoor dat de winkel al vanaf het rondpunt zichtbaar is. Ik was één van de eerste winkeliers om mij hier langs deze drukke steenweg te vestigen. Nu zou iedereen hier wel willen zitten. We werken samen met de restaurants en het hotel in Marche-en-Famenne. Binnenkort is er een modedéfilé waarop we ook aanwezig zullen zijn. We proberen overal aanwezig te zijn op evenementen en feesten. Mensen zeggen dan: “We zien jullie ook overal”. Ik vind het belangrijk om gezien te worden.”

natur-elle-fleurs.be

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.