Binnengluren bij Bluet in Gent

Florist Daniël Deprez heeft al menig watertje doorzwommen. Sinds enkele jaren is Gent zijn nieuwe thuishaven. Hier bouwt hij aan zijn eigen zaak, zijn eigen leefwereld en filosofie. Het is een verhaal over passie voor bloemen en planten die duurzaam gekweekt zijn. Een verhaal dat steeds in evolutie is en evoluties die hij nauwgezet analyseert en opvolgt.

Daniël Deprez ©Joris Luyten

Loopbaan

Daniël Deprez volgde zijn studies in Melle en Kortrijk. Op zijn eerste stageplaats in een tuincentrum bleef hij finaal nog twee jaar. Vervolgens werkte hij deeltijds zelfstandig en deeltijds bij bloemenwinkel Papaver in Gent.

Advertising

Als zelfstandige gaf Daniël workshops bloemschikken en kruiden kweken. Daaruit volgde een eigen winkel in Kruishoutem. Zijn pad liep verder richting Ronse waar hij een huis van Horta inrichtte als B&B. In de bijzondere tuin aan de woning gaf hij rondleidingen. Stilaan verminderde de vraag naar workshops bloemschikken en werden kookworkshops trendy. “Er was minder ambitie om bloemschikken te doen en ik merkte dat het vervlakte. Het was meer entertainment geworden voor de dames en het gaf me nog weinig voldoening.”

In 2008 zorgde de economische crisis dat de renovaties aan de B&B in Ronse stilgelegd werden. Tijd voor een nieuw hoofdstuk in Antwerpen waar Daniël drie jaar bij de Groene Droom werkte. “De Groene Droom had een heel andere kijk. Ze hanteerden een meer commerciële aanpak. Voordien was ik nooit commercieel bezig geweest, eigenlijk het totaal tegenovergestelde. Het was een goede leerschool, maar ik miste het om mijn eigen verhaal te kunnen vertellen. Mijn taak bestond voornamelijk uit grote projecten zoals huwelijken en de aanleg van terrassen en het plaatsen van kamerplanten bij de klanten. Dat zijn taken die ik hier ook doe. Antwerpen heeft een heel ander publiek en een andere mentaliteit dan Gent.”

Deze diashow vereist JavaScript.

Gent

Vijf jaar geleden verkaste hij naar Gent. Eerst in een klein pand en sinds drie jaar op het Sint-Baafsplein in het hartje van de stad. Daniël vernam dat daar een historisch pand vrijkwam. Voordien had een tandarts hier zijn praktijk terwijl hij de bovenverdiepingen verhuurde.

De bovenverdiepingen waren wat opgeleefd en in het pand waren enkel pijnlijke verbouwingen geweest. “Maar die ingrepen maken deel uit van de evolutie van het huis. Daarom heb ik ze behouden.” Toen Daniël de valse wanden en het plafond in de praktijkruimte verwijderde, bleken de muren volledig kaal gestript. Alle originele elementen waren verdwenen. De kale, ruwe muren vormden het vertrekpunt van het nieuwe interieur.

Spiraal en gulden snede

De ruwe muren voorzag Daniël Deprez hier en daar van stukjes moswand. Het originele plafond was zwaar beschadigd en niet meer te redden. Afwerken met gipspanelen was geen optie. Als alternatief koos Daniël voor een afwerking met OSB-panelen waaraan je gemakkelijk dingen kan vasthechten. Het plafond is subliem. Honderden terracotta bloempotjes zijn vastgeschroefd in houten panelen. Er is wel honderd uur aan gewerkt. Bovendien is er een patroon in verwerkt als verwijzing naar Fibonacci, een Italiaanse wiskundige uit de 15de eeuw. Fibonacci ontdekte dat in de natuur alles vertrekt vanuit de spiraal, zelfs het kleinste zaadje. In de natuur bestaat er geen vierkant. Een gedeelte van het plafond kreeg een spiraalpatroon terwijl in een ander deel de gulden snede is verwerkt. Tot vandaag is de gulden snede een inspiratiebron voor veel kunstenaars. Het plafond staat symbool voor de manier van werken bij Bluet: met natuurlijke materialen.

Eigen leefwereld en filosofie

Je miste het om je eigen zaak te hebben. Wat betekent een eigen zaak voor jou?

“Eigenlijk staat mijn zaak voor mijn eigen leefwereld en filosofie. Als je voor iemand anders werkt, moet je je ook kunnen vinden in de filosofie van dat bedrijf. Ik heb geleerd dat het commercieel aspect ook belangrijk is. Je leert door scha en schande dat marges belangrijk zijn. Maar dat blijft voor mij een instrument. Ik moet kunnen bezig zijn met de materie, met bloemen en planten tot en met potten en vazen. Alles wat we verkopen moet een mooi product zijn in alle opzichten. Het moet mooi zijn om mee te werken. Verder vind ik het belangrijk hoe het vervaardigd is, vanwaar het komt en wie het gemaakt heeft. Dat geldt ook voor de bloemen en planten. We zetten maximaal in op duurzaamheid. Zo werken we samen met kwekers die bewust bezig zijn met ecologisch geteelde bloemen en planten. Gelukkig zijn er meer en meer kwekers die op de juiste manier kweken. Er bestaan labels die aantonen dat kwekers de milieunormen halen en op een correcte manier kweken. Ook zijn er meer en meer biologische kwekers.”

Is het belangrijk vanwaar de bloemen komen?

“Uiteraard. Ik koop nooit buiten Europa. Verder check ik of ze een fairtrade-label hebben. Ik zal nooit rozen uit Ethiopië of Ecuador kopen omdat ik weet dat de mensen daar uitgebuit worden en geen correcte prijs krijgen.”

Kan je hier ook aan de slag met jouw bewonderenswaardige kennis over kruiden en planten?

“We hebben vrij veel terrassen en stadstuinen aangelegd in het centrum van Gent en omstreken. Mijn plantenkennis kwam daar goed van pas. Ik merk dat het daar vaak aan ontbreekt. Tuinaannemers hebben een technische achtergrond. Het begint al bij de basis. Mensen kunnen graag buiten werken, maar ze hebben daarom nog niet die interesse en passie voor planten.”

 

Hoe heb jij die kennis opgebouwd?

“Het is altijd een passie geweest. Iets dat enorm veel tijd en interesse opslorpte. Mijn passie is doorheen de jaren gegroeid. Eigenlijk is het begonnen toen ik 10 à 12 jaar oud was. Thuis zag ik mijn moeder vaak bezig in de tuin. Vroeger kreeg je soms een plantenstek uit iemands tuin als ze er teveel van hadden. Nadien kochten de mensen wat extra planten in een tuincentrum en begonnen ze hun tuin aan te leggen. Eens de typisch Vlaamse verkavelingen opdoken, groeide de vraag naar tuinaanleggers. Wie die de tuin aanlegde, bepaalde wat erin kwam. Veelal koos men toen voor grote partijen grassen.”

Heb je nu nog tijd om jouw kennis verder te ontwikkelen?

“Intussen ben ik zodanig geëvolueerd dat kwekers weten waarnaar mijn interesse uitgaat. Ze laten het me weten als ze iets nieuw hebben. Zo kom je aan veel nieuwe planten en bloemen. Tijd om de baan op te gaan en kwekers te bezoeken, heb ik niet meer.”

Tuinen

De passie voor bomen, bloemen en planten is sterk voelbaar bij Daniël. “Bomen geven zuurstof en voeding aan de bodem. Ze zorgen ervoor dat er een bepaalde schaduwlijn ontstaat waaronder andere plantensoorten groeien. Elke tuin heeft zo zijn gelaagdheid. Als die gelaagdheid er niet is, moet je anders gaan denken en is de mogelijkheid aan planten beperkt. Ook qua structuur krijg je dan een heel andere wereld. Je moet jaren vooruitdenken. Dat zie je als plantenkenner, maar niet als leek.”

Kan je dat overbrengen aan de klanten?

“Soms wel, soms niet. Mijn tuinen zijn anders. Het is een visie voor jaren en dat is moeilijk. Er is sprake van een natuurlijke evolutie. Mijn werk stopt echter nadat de tuin is aangelegd. We hebben er de mensen niet voor om de tuin verder op te volgen. Anderen die nadien het onderhoud doen, moeten dezelfde filosofie hebben. Wat voor mij een bloem is, is voor anderen misschien onkruid.”

“Mensen willen graag bloemen in hun tuin vanaf mei tot november. Dat snap ik wel en daar houd ik zeker rekening mee, vooral in kleine stadstuinen omdat je daar beperkt bent in oppervlakte. Je moet ervoor zorgen dat alle seizoenen vertegenwoordigd zijn en bij voorkeur voor een langere periode.”

>> bluet.be


Tekst: Ingrid Allaerts

Fotografie: Joris Luyten

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: