Bekijk grootste bloementapijt ter wereld

Na twee jaar afwezigheid kwam het Bloementapijt in Brussel weer tot bloei op de kasseien van de Grote Markt. Voor deze comeback, die samenvalt met de 50e verjaardag en de 22e editie van het evenement, greep het Bloementapijt van Brussel terug naar zijn wortels, met een remake van het eerste ontwerp uit 1971.

Elke 2 jaar wordt de Grote Markt in Brussel met een bloementapijt van begonia’s bedekt. Het tapijt van 77 x 24 meter werd volgens een plan in verschillende stappen gerealiseerd. Het tapijt werd samengesteld door ongeveer 120 vrijwilligers die 500.000 begonia’s in minder dan 4 uur installeerden.

“Dat is een gigantisch aantal begonia’s, maar wel normaal voor het Brusselse bloementapijt. Het is dan ook het grootste ter wereld. Omdat we in Oost-Vlaanderen zoveel bloemenkwekers hebben, vooral van dahlia’s en begonia’s, is het ook geen probleem om aan dat aantal te raken”, zegt ontwerper Koen Vandenbussche.

📽 Bekijk hieronder een filmpje van de opbouw


😔 Activisten vertrappelen bloemen

Het prachtige bloementapijt moest dit jaar wel afrekenen met twee tegenslagen. Eerst en vooral met de hitte. “Maar tot onze verbazing droogden de bloemen prachtig uit en daarbij zijn de kleuren heel mooi behouden.” Het bloementapijt werd helaas wél verstoord door een protestactie van ‘activisten’ die een deel van het tapijt vertrappelden, waar zo lang door zoveel mensen aan gewerkt was. Een – wat ons betreft – betreurenswaardige daad om aandacht te vragen voor de bescherming van het milieu en voor verzet tegen het kapitalisme. De politie en twee personeelsleden begeleidden de vernielers naar de uitgang. In 2018 was er ook al een protestactie op het bloementapijt, met naakte vrouwen die protesteerden tegen de opsluiting van kinderen in gesloten migrantencentra. 

Ontwerp van Bloementapijt 1971

Het gebruikte ontwerp van deze editie is een verwijzing naar het eerste ontwerp uit 1971. Alle elementen van dit eerste ontwerp komen terug in het tapijt van 2022, inclusief de aartsengel Sint-Michiel en de Belgische leeuw.

Ontwerp Bloementapijt 2022

Foto’s: ©Flower Carpet Brussels – ©Mastershoot – ©Gaston Bastini


www.flowercarpet.brussels


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.