Bewonder bloemencreaties van floristenopleiding CVO Focus

36 cursisten van de CVO-opleiding florist brachten de winkeletalages in Dendermonde tot leven. Een creatieve manier om hun bloemencreaties in coronatijd toch te tonen aan het publiek. FLEUR ging poolshoogte nemen en zag heel wat talent floreren.  

“Normaal gezien gingen we met de cursisten meewerken aan de Gentse Floraliën. Om gekende redenen zijn de Floraliën uitgesteld tot 2022. Vandaar deze coronaproof wandeling door Dendermonde”, vertelt vakleerkracht Anne Huttener. 

Cursisten aan het woord

We startten onze etalagewandeling in de Oost-Vlaamse stad aan het pas aangelegde domein van CVO Focus in de Begijnhoflaan. Elke wandelaar kreeg een mooie rode roos en een plan met de uitgestippelde route. Enkele cursisten troepten samen aan de infotent en een laatste creatie kreeg nog snel een plek aan de start. Vandaar ging het verder richting Brusselsestraat, Oude Vest en Vlasmarkt. Cursisten aan de opleiding vreemde talen en Nederlands tweede taal voegden hun eigen geschreven gedichten toe. 

“De voorbereidingen waren intens. We zijn eind maart begonnen en we probeerden elkaar te motiveren en al eens ideeën uit te wisselen”, vertelt cursist Mireille. 

“De winkeliers steunden ons en waren heel erg betrokken.”

Maryse en Katelijne volgen de module commercieel bloem- en plantwerk. Belangrijk vonden ze de samenwerking met de winkelier waar hun bloemencreatie zou terechtkomen. “De winkelier paste de kleuren van zijn collectie in de etalage aan de kleuren van ons etalagestuk aan. Het was fijn dat de winkeliers heel erg betrokken waren en ons steunden.” 

Voor de cursisten betekende het afstandsonderwijs met online lessen een extra uitdaging. Zo moesten ze zelf meer initiatief nemen. Wat waren de moeilijkheden waarmee ze te maken kregen? 

“Weten hoeveel bloemen je nodig hebt bijvoorbeeld. We werkten met glazen buisjes zodat de bloemen langer houdbaar bleven. Zo ondervonden we dat in de bredere buisjes meerdere bloemen passen. Of we hadden een bepaald idee in ons hoofd maar vonden niet de geschikte bloemen. We wilden met gele rozen werken en die waren toen moeilijk te vinden. Zo leerden we om meer rekening te houden met de seizoenen.”  

Stijltrends

“De cursisten vertrokken vanuit de vier Groenbranche stijltrends van 2021: Human Touch, Balanced BiotopeRecentered Stage en Crazy Illusions. We wilden met dit evenement de floristenopleiding naar een hoger niveau tillen. Anders dan vrouwenclubs richten we ons niet alleen tot de hobbyisten. De opleiding vormt een springplank naar een professionele loopbaan als florist”, besluit vakleerkracht Caroline Vergucht. 

Enkele bloemencreaties van deze etalagewandeling verhuisden na de etalage-expo naar het Kasteel van Laarne. 

www.cvofocus.be 


Tekst & foto’s: Ingrid Allaerts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.