Belle époque bloementapijten in Blankenberge

AVBS, de sierteelt- en groenfederatie, legt in het laatste weekend van augustus opnieuw begoniatapijten uit op drie locaties in Blankenberge.  

Verspreid over Blankenberge worden drie bloementapijten aangelegd, goed voor een totale oppervlakte van 610 m² en zowat 160.000 bloemen. In twee daarvan zien we de beeltenis van Belle, de elegante belle époque mascotte: eenmaal in belle époquekledij en eenmaal als baadster. Het derde tapijt beeldt met de visdraagster een typisch kusttafereel uit. 

De tapijten worden gelegd met overwegend Vlaamse begonia’s en een klein gedeelte dahlia’s. De begoniateelt is geconcentreerd in de streek rond Gent. Vandaag zijn er nog ongeveer tien bedrijven, allemaal familiebedrijven die op een oppervlakte van ongeveer 60 ha samen jaarlijks ongeveer 18 miljoen knollen produceren, goed voor 55% van de wereldproductie. Ongeveer 95% hiervan wordt geëxporteerd, waarvan 20% naar het Verenigd Koninkrijk en 10% naar de USA. De export naar Centraal- en Oost-Europa groeit en opvallend is de uitvoer naar Japan, waar men gek is op onze Vlaamse begonia.   

Begoniabloemen zijn uitermate geschikt voor het aanleggen van begoniatapijten. De grote bloemen zijn beschikbaar in vele kleuren en blijven lang vers door hun grote waterinhoud. Wie thuis wil genieten van deze bloemenpracht kan begonia’s zowel op het terras, als op het balkon of in de tuin een plaatsje geven. Ze zijn er in heel veel vormen, met prachtige kleuren en sinds kort ook in geurende variëteiten. 

Praktisch

Blankenberge –  vrijdag 27 t.e.m. zondag 29 augustus 2021  

  • Koning Leopold III-plein: ‘de baadster’  
  • Leopoldpark: beeltenis van ‘Belle’  
  • Manitobaplein: ‘de visdraagster’  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.