Belgische floristenunie: “We voelen ons buitengesloten”

De corona-maatregelen benadelen de bloemenwinkels. Dat klaagt de Belgische vakvereniging KUFB aan bij monde van directeur Koen Van Malderen.

Alle Belgische bloemenwinkels moeten in de weekends gesloten blijven door de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus. Retailspecialist Jörg Snoeck vreest inmiddels dat “2020 wel eens het jaar van de faillissementen kan worden”.

“Wij kunnen niet om de omstandigheden heen”, toont KUFB-directeur Koen Van Malderen eerst nog begrip om dan van wal te steken. “Wel waren wij vragende partij om deze zaterdag, 14 maart, éénmalig te mogen opendoen omdat onze floristen hun aankopen voor het weekend reeds gedaan hebben. Na overleg met het kabinet van federaal minister Alexander De Croo werd ons verteld dat onze standpunten werden meegenomen naar de crisiscel.”

“Spijtig genoeg hebben we nog geen antwoord mogen ontvangen en de deadline nadert”, aldus de directeur van de KUFB vrijdagnamiddag.

Voordeel voor supermarkten

“Onze floristen vallen bijna allemaal onder het paritair comité 201; dus samen met de voeding. We voelen ons dan ook echt buitengesloten ten opzichte van de voedingssector.”

“Tevens hebben we onze bezorgdheid geuit dat supermarkten wel bloemen blijven aanbieden. Tuincentra die dierenvoeding verkopen vallen ook buiten de sluitingsregeling. Dit zijn serieuze gaten in de wetgeving waar we ook in de toekomst willen blijven op hameren”, aldus Koen Van Malderen.

“Neem foto’s van bloemen”

De compensatiemaatregelen kunnen de directeur van de KUFB niet sussen. “De financiële steun die ze ons aanbieden, is een druppel op een hete plaat. We raden dan ook iedereen aan om foto’s te nemen van de bloemen die in de winkel blijven staan. Dit zal hard nodig zijn om later een deel van de kosten te recupereren.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.