Belgische floristen gaan het Lam Gods achterna 

Bekijk hier hoe floristen het beroemde schilderij van het Lam Gods met bloemen uitbeelden op de Gentse Floraliën.

De gebroeders Van Eyck schilderden het Lam Gods in Gent. Miljoenen bezoekers komen ieder jaar het meesterwerk bezoeken. Het middenpaneel van het Lam Gods toont een paradijselijke middeleeuwse tuin vol symboliek. Het is een weelderig decor van wereldse planten en bloemen. 

Een aantal Belgische floristen brengen hedendaagse versies van het kunstwerk. Het zijn prachtige bloemencreaties die met veel precisie en oog voor detail zijn samengesteld. De keuze van de soms mysterieuze fragmenten uit het kunstwerk zijn op zich bijzonder en telkens worden ze op een andere manier geïnterpreteerd door de florist.  

Creatie door Ivan Poelman

“We zijn eigenlijk al twee jaar bezig met de voorbereidingen van de Floraliën vermits ze in 2020 niet konden doorgaan. Het idee was om een fragment te kiezen uit de foto van het schilderij van het Lam Gods. Op het schilderij staan heel veel planten en bloemen. In een boek heb ik alles opgezocht en Ik was verwonderd dat er in die tijd zoveel planten bestonden. Het was mijn bedoeling om met de planten te werken die op het schilderij staan. Omdat de ruimte vrij klein is, heb ik dat uiteindelijk niet gedaan want dat zou veel te druk zijn. Ik heb het vrij sober gehouden met een altaar waarin verschillende soorten rozen zijn verwerkt net zoals in het schilderij. Verder heb ik enkele cipressen geplaatst. Ik heb meer werk gehad om op zoek te gaan naar een lam, zelfs tot in Parijs. Uiteindelijk heb ik via connecties een lammetje in Nederland gevonden. Het stond al twee jaar bij mij thuis”, vertelt Ivan Poelman. 

Tekst & foto’s: Ingrid Allaerts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.