Belgische beroepsvereniging KUFB: “Uiterst verontrust”

Het worden harde tijden voor bloemenhandelaars. In België zet de verplichte sluiting tot 5 april alle floristen zwaar onder druk. De Belgische beroepsvereniging KUFB meent dat de financiële gevolgen van de coronacrisis nog heel lang zullen doorwegen en vraagt ondersteuning van de overheid.

“Ik ben uiterst verontrust over de huidige situatie in ons land”, reageert KUFB-directeur Koen Van Malderen. “We zijn als beroepsvereniging niet alleen bezorgd om de financiële kant maar ook om de gezondheid van alle floristen. Keuzes maken is voor niemand makkelijk!”

“De financiële gevolgen zullen ook voor onze floristen nog heel lang doorwegen. Ondersteuning van de overheid is een nóódzaak. De maatregelen reeds genomen door de overheid zijn een stap in de goede richting. Overbruggingsrecht, tijdelijke werkloosheid, een hinderpremie zijn maatregelen die onze floristen in overweging moeten nemen. Daarnaast blijven wij met veel praktische vragen achter. Wat met de huur, niet-verkochte bloemen, lentecollecties, nutsvoorzieningen,… Krijgen de floristen hier uitstel van betaling?

“Ik wil me ook even richten naar alle kwekers: deze hardwerkende mensen krijgen ook zware klappen en hebben ook nood aan een goede ondersteuning. Elkaar helpen/ondersteunen is in deze periode heel belangrijk. Ieder van ons moet realistische beslissingen nemen en rekening houden dat deze situatie nog even kan aanhouden.”

“Gesprekken met de overheid zijn momenteel niet aan de orde. Onderhandelingen tussen onze sector en de overheid móéten dringend plaatsvinden voordat er faillissementen volgen. Eens deze crisis voorbij is, gaan we volop inzetten om de sector weer boeiend en bloeiend in de kijker te plaatsen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: