België niet, Nederland wel op WK flower design

Wie kroont zich tot opvolger van de Zuid-Koreaan Alex Choi? Dat is de vraag die op 3 maart beantwoord wordt op het WK bloemsierkunst in Philadelphia. Hans Zijlstra verdedigt de Nederlandse kleuren. België is de grote afwezige.

Advertising
 

De meest prestigieuze bloemenwedstrijd ter wereld vindt plaats tijdens de vermaarde Philadelphia Flower Show, van 1 tot 3 maart in de Verenigde Staten. Bloemendesigners uit 23 landen zullen tegen elkaar strijden om zich vier jaar lang wereldkampioen te mogen noemen.

Alle landen die iets te betekenen hebben in de bloemschikwereld sturen een kandidaat. België zal enkel vertegenwoordigd zijn door… jurylid Tomas De Bruyne. Organisator Fleurop-Interflora hield in België geen kwalificaties. “Wij willen onze middelen aanwenden voor alle floristen, niet ten bate van één enkele florist”, luidt de uitleg van Fleurop-Interflora België.

“Laat mij maar lekker de underdog zijn en stilletjes met die wereldbeker naar huis gaan!” — Hans Zijlstra, Nederlands kampioen

Hans Zijlstra

Favorieten

Zo is Nederlands kampioen Hans Zijlstra meteen de enige deelnemer uit de Benelux. “Ik ga mijn uiterste best doen om de Lage Landen waardig te vertegenwoordigen”, lacht de sympathieke bloemist uit Groningen. “Er doen een paar heel grote namen mee. Dan kijk ik in de eerste plaats naar de Hongaarse kampioen Tamas Mezoffy. Ik denk ook dat de Tsjech Přemysl Hytych een grote kans maakt. Je hebt de Aziatische landen die traditioneel goed scoren. En de Australische kampioen Bart Hassam vind ik ook heel goed.”

“Laat mij maar lekker in de underdogrol kruipen en stilletjes met die wereldbeker naar huis gaan!”, droomt Zijlstra luidop van winst. “Tijdens zo’n WK heb je altijd verrassingen. Waarom zou ik dat niet kunnen zijn? Ik zeg altijd dat mijn WK al geslaagd is – omdat er maar weinig Nederlanders kunnen zeggen dat ze ooit mochten deelnemen – maar als ik heel eerlijk ben, dan zal het tornooi pas echt geslaagd zijn als ik wereldkampioen geworden ben. Met Max van der Sluis als assistent en voorts onder meer Hanneke Frankema heb ik een sterk WK-team. Ik ga niet voor spek en bonen naar Amerika.”

Hans Zijlstra tijdens de WK-kwalificatie ©Fleurop

Verrassen

Drie opdrachten mochten de kandidaten thuis voorbereiden. Twee proeven moeten ze tijdens het WK doorstaan. “Mijn ondergronden laat ik, samen met de bloemen die ik in Nederland geselecteerd heb, naar Philadelphia overvliegen.”

Thuis mocht Hans de hand leggen aan een tafeldecoratie van 3 x 2 x 1,5 meter waaruit de liefde voor bloemen moet spreken, en waarbij 4 van de 5 zintuigen geprikkeld moeten worden. Daarnaast maakte hij een vrij werkstuk dat een ode moet vormen aan zijn favoriete architect. Als laatste mocht Hans zich focussen op een handgebonden boeket waaruit de kleuren krachtig tot uiting moeten komen. “Wat het juist wordt, houd ik top secret. De andere deelnemers lezen misschien wel mee en ik wil de jury verrassen!”


De 23 kandidaten

De jury zal bestaan uit Tomas De Bruyne (België), Deborah De La Flor (USA), Allan Jarden (Nieuw-Zeeland), Karen Barnes (Verenigd Koninkrijk), Björn Kroner-Salié (Duitsland) en voorzitter Thomas Ratschker (Duitsland).

Zo mis je niets van het WK!

Wil je gratis de laatste foto’s en video’s van ’s werelds beste bloemendesigners op je smartphone ontvangen? Zorg ervoor dat je Fleur Creatief volgt op Facebook! Als officiële mediapartner van de World Cup zorgen onze 3 reporters vanuit Philadelphia voor de laatste updates en mooiste beelden van het WK. Zeker doen!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: