Van bankier naar florist

Tom Verhofstadt uit Melle was jarenlang bankdirecteur, net zoals zijn ouders en grootouders. Op zijn 38ste maakte Tom een markante carrièreswitch en ruilde een leven tussen cijfers en tabellen voor een leven tussen bloemen en planten.

 

We ontmoeten Tom in zijn bloemenzaak in Evergem. Hij voelt zich ziek die dag maar besluit om me toch te ontvangen. Hij verontschuldigt zich uitgebreid. Tom staat gekend voor zijn enthousiaste spraakwaterval en zijn vriendelijke ontvangst. Maar uitgerekend vandaag gaat het praten moeilijk. Alhoewel, eens hij over zijn grote passie begint, kan zelfs een pijnlijke keel hem niet stoppen.

“Zonder dat iemand het wist ben ik bij een mental coach te rade geweest. Hij vroeg me wat de rode draad in mijn leven is. Daar moest ik niet lang over nadenken. Als kind al waren bloemen, planten en decoratie mijn leven. Maar wanneer je uit een bankiersfamilie komt, liggen de verwachtingen elders. Dankzij die coach heb ik de beslissing genomen en ben ik mij gaan omscholen in de tuinbouwschool in Melle. Ik wou op een zo kort mogelijke tijd mijn doel bereiken.”

 

Wedstrijden

Daar slaagde Tom wonderwel in. Op twee jaar tijd won hij maar liefst

14 wedstrijden en 1 internationale wedstrijd in Engeland. Hij werkte gedurende twee jaar freelance voor Daniël Ost en mocht meewerken aan mooie projecten in het buitenland. Hij werd bevriend ook met andere grote namen in de bloemenwereld zoals Stef Adriaenssen waarbij hij regelmatig de ‘masterclass’ volgt. Steeds opnieuw probeert Tom zijn grenzen te verleggen door mee te doen aan wedstrijden en zich bij te scholen.

“Het is me niet zozeer te doen om de erkenning of om een prijs te winnen. Mijn klanten vinden het fijn om te weten waar ik mee bezig ben. Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven vormen en mijn grenzen te verleggen. Ik wil niet vastroesten in bepaalde patronen maar verder evolueren. Mijn passie voor bloemen en voor het creëren is zo groot. Het voelt als een groot vat dat heel lang dicht zat. Nu het deksel eraf is, blijft de creativiteit onophoudelijk stromen”, vult Tom aan.

 

 

Olifantengrijs

Het is nu acht jaar geleden dat Tom zijn leven in een totaal andere richting stuurde. Een late roeping maar de juiste. Sinds twee jaar heeft Tom zijn eigen bloemenzaak in Evergem. “Het is zo belangrijk om met de glimlach op te staan en te gaan slapen. Ik mag dit beroep uitoefenen en dit is wat ik graag doe. Ik ben anders gaan leven en je mag dit beroep ook niet onderschatten. De aankopen op de veilingen en de voorbereidingen, het vergt heel veel van je.”

Alles draait om de bloemen en planten in zijn winkel. De ruimte oogt heel natuurlijk met een balie gemaakt uit gerecupereerde houten planken en paletten. De muren zijn geschilderd in olifantengrijs en olijfgroen. Tom mengde zelf de kleuren. Tegen deze naturelle basis komen de uitgestalde bloemen en potten van Domani volledig tot hun recht.

 

Japanse lelie

De stijl van Tom is modern. Hij werkt graag met natuurlijke materialen. Stukjes schors en takken weeft hij in elkaar tot ingenieuze vormen die de structuur vormen voor de planten en bloemen. De schoonheid van de bloemen wordt er nog door versterkt. Afhankelijk van de stemming van het moment kiest hij voor bonte boeketten of eerder voor ton-sur-ton creaties. Daarvoor gaat hij op zoek naar originele, mooie bloemen. De kwaliteit en originaliteit primeren. Elk boeket of bloemstuk krijgt een persoonlijke toets. Wat nooit ontbreekt – zowel in zijn bloemenzaak als bij hem thuis – is de Japanse lelie. “De Japanse lelie verspreidt een frisse en peperachtige geur. Heerlijk vind ik dat. Het is een grote bloem met een open bloemenknop. Een open boek zoals ik eigenlijk ben”, lacht Tom.

Het creëren op zich vindt Tom het belangrijkste. “Ik beleef de pracht van de natuur heel intens. Door mijn creaties kan ik mijn klanten gelukkig maken, zowel op de mooiste en gelukkigste momenten als op momenten van afscheid en verdriet. Samen met de klant probeer ik iets moois en origineels te ontwerpen. Dat geeft me een goed gevoel.”

 

Groen blaadje

“Achter de lange winter volgt de frisheid van de lente. Een mooie tijd en ook de zomer – met veel vraag naar veldboeketten – is heel leuk om te doen. Kerstmis is een periode waar ik ieder jaar opnieuw naar uitkijk. Het is een heel intense en korte tijd waarin heel veel werk verzet wordt. De herfst is vooral een aanloop naar de winter. Alle seizoenen hebben hun karakter maar ik ben toch vooral een zomerkind.”

Elke klant krijgt bij zijn bezoek een groen blaadje waarop Tom een lieveheersbeestje kleeft. Het is een geluksbrenger maar net zo goed een marketingtool. Het symbool is intussen zo herkenbaar geworden waardoor je al van ver kan zien waar het boeket of bloemstuk vandaan komt. “Geluk, dat geef je”, besluit Tom. “Ik heb de juiste stap op het juiste moment in mijn leven gezet. Ik onderga en geniet van deze positieve flow.

>>> bloementom.be

 

Tekst: Ingrid Allaerts
Fotografie: Joris Luyten

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.