[VIDEO] Najaar 2017-2018 – Een tipje van de sluier

Hilde Francq van trendbureau Francq Colors stelde bij Agora de trends voor het najaar 2017-2018 voor. 

Bij Agora vertaalden ze de trend thema’s van Francq Colors naar vier collecties, namelijk: Eleganza, Cosmopolitan, Essenza en Artista. Fleur Magazine brengt een greep uit de Aksent Collection vergezeld van de juiste trend om je alvast warm te maken voor het najaar 2017-2018.

Advertising
 

Gymnasium – Eleganza
In het najaar van 2017 zullen de geest en het lichaam centraal staan. Gezondheid prijkt bovenaan het prioriteitenlijstje, met sport als constante in onze levensstijl. Gezonde voeding, voldoende slaap (pech voor de nachtraven) en de ban van alcohol zullen de pijlers van ons bestaan zijn. Om het met de woorden van Hilde Francq te zeggen: “Nuchter wordt het nieuwe dronken.”.

Deze trend gaat voor warme en koele schaduwtinten. Onder andere lavendel – en andere soorten paars – staan hoog aangeschreven dit jaar. Ook messing en metallic roze mogen niet in het kleurenpalet ontbreken. Enkele winnende kleurencombinaties binnen deze trend zijn onder andere helder masala rood met metallic roze en blauw met lavendel en datzelfde marsala rood.

Wat de vormen en materialen betreft, vindt de trend haar wortels in de klassieke oudheid. Elegante eenvoud en een verzoening tussen oud (archeologische vondsten) en nieuw (moderne vormen) zijn de kernbegrippen van Gymnasium. Alabaster maakt dit najaar ook een comeback. Vooral in lichtarmaturen zal dit materiaal frequent terugkeren. Edele materialen in combinatie met eenvoudige, geometrische vormen zullen zich ook in onze interieurs vestigen. Verder zijn boogvormen heel belangrijk dit najaar, net zoals samples van zuilen. Maar de ster van 2017 is ongetwijfeld de cirkel, dé klassieke gymnastiekvorm bij uitstek.

In het land der stoffen is fluweel koning. In 2016 kon werd al uitvoerig gewerkt met fluwelen accenten, maar vanaf nu kun je een volledige slaapkamer met fluweel bekleden. Daarnaast is ook zijde een lid van de stoffenelite van 2017.

Manufactory – Cosmopolitan
“We evolueren volgens wetenschappers van een Holoceen naar een Antropoceen tijdperk. De menselijke invloed wordt zichtbaar en laat zijn sporen na.” Zo vangt Hilde Francq haar voorstelling van deze trend aan. Milieubewust, delicaat en utilitair. Dat zijn enkele sleutelwoorden van Manufactory.

Plastic kent een heropleving. We kunnen spreken van een ‘plastic renaissance’. Maar zeg niet zomaar plastiek tegen plastic. We evolueren weg van de blinkende, goedkope plastic. Plastic wordt vermengd met organische elementen, waardoor het naar een hoger niveau wordt getild.

Het zachte kleurenpalet op basis van onder andere grey infused pastels biedt tegengewicht aan het harde, industriële karakter van deze trend. Enkele mogelijke kleurencombinaties zijn onder andere donkergrijs, kaki, rozetint en offwhite. Voor de gevorderden: bruin, roze en oranje kunnen ook gecombineerd worden.

Een heel belangrijk kenmerk van deze trend, is de constructie. Die wordt expliciet blootgelegd. Naden en stiksels mogen weer gezien worden. Ook zal er lustig gebruiktgemaakt worden van composiet, cement en beton gemixt met gekleurde partikels. Maar dé muze van designers in 2017 is zonder twijfel oxidatie. Geoxideerde materialen zullen dit najaar aanzienlijk aan terrein winnen.

De materialen en stoffen krijgen een menselijke touch. Ze verschijnen met uitgesmeerde kleuren, vlekken en vegen, een teken van imperfectie en handwerk. Verder zijn de objecten wel clean, gestroomlijnd en afgewerkt, een tegenbeweging voor de handgemaakte stoffen en materialen.

Monastery – Essenza
“Blauw, blauw blauw, ik keer terug naar jou.” The Scene, de betreurde Thé Lau, bleek het uiteindelijk bij het rechte eind te hebben. Alle tinten blauw domineren deze trend. Ook lila, Japans gelakt
rood, en flan (een soort pastelgeel) zijn geliefde kleuren. Wat de kleurencombinaties betreft, worden veel blauwtinten onderling gecombineerd met zwart. Ook paars en blauw worden naast elkaar geplaatst.

De trend staat bol van de Japanse invloeden. Rituelen en crafts staan centraal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat keramiek – vanaf nu trots met onvolmaaktheden – en inkttekeningen van landschappen steeds meer ten tonele zullen verschijnen. Ook gebrand metaal en gekleurd glas (als tafeldecoratie en lichtarmaturen) zijn geliefde materialen binnen Monastery. Stoffen en materialen krijgen ritmische, repetitieve patronen die het ontwerp veel kracht bijzetten.

De meest opmerkelijke aanwezige binnen deze trend is het werktuig. Functionele objecten mogen weer gezien worden. Praktische objecten krijgen een make-over en designers besteden extra aandacht aan hun functionele schoonheid.

Atelier – Artista

Voor de nostalgische kunstenaars onder ons is er de trend Atelier. Een groep jonge designers zal dit jaar zijn grootse dromen op kleine schaal verwezenlijken. De designers willen een tegenbeweging vormen voor de afgezwakte massaluxe en streven naar onversneden weelde door met limited editions te werken. Hun liefde en passie gaat dan ook uit naar handgemaakte, exclusieve objecten met een wetenschappelijke, technologische inslag. Voorts schuwen deze ontwerpers de vormtaal van de art deco niet. 

Deze trend wordt gekenmerkt door veel grillige en zware, plompe vormen die de objecten een kunstige toets geven. Ook worden voorwerpen uit verschillende vormen willekeurig naast elkaar geplaatst. Een belangrijke speler binnen deze trend is klei. Klei is uiterst geschikt materiaal om artistieke ideeën mee uit te drukken. Ook onder de artistiekelingen winnen de geoxideerde en geroeste materialen aan esthetisch terrein.

Het kleurenpalet van deze trend is heel diep, rijk, arty en post-retro. Onder andere okergeel en elektrisch blauw schitteren binnen Atelier. Enkele winnende combinaties zijn onder andere donkerrood, met zacht paars en bruin. Ook de combinatie van okergeel, roze, blush en hemelsblauw zal je hart veroveren.

Bekijk ook zeker ons interview met Hilde Francq!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.