Arabelle Meirlaen, de chef-kok en de vrouw met een passie voor bloemen

Arabelle-cover NL‘Mijn intuïtieve keuken’, het boek van Arabelle Meirlaen en Jean-Pierre Gabriel, viert met honderd recepten de ontmoeting tussen twee ontwerpsters die zich sterk aangetrokken voelen door natuur en planten. Pagina na pagina creëert Arabelle Meirlaen echte, verleidelijke kunstwerkjes op originele borden van de hand van Roos Van de Velde. 

Arabelle Meirlaen is momenteel de enige lady chef in België met een Michelin-ster. Al vele jaren stelt zij een keuken voor die zij als intuïtief bestempelt. Haar intuïtie uit zich vooral in de manier waarop zij haar recepten samenstelt en waarbij zij zich in hoge mate laat inspire1ren door de bloemen en planten die zij in de natuur en in de eigen tuin oogst.

“Terwijl men de tuin gewoonlijk ziet als een verlenging van de keuken, is mijn keuken stapsgewijs geëvolueerd tot een bijgebouw van de moestuin, en dit in de meest brede zin van het woord.”

Pierre Thyrifays, levenspartner van Arabelle en directeur van het restaurant legt uit: “Plukken of oogsten is niet alleen een sleutelmoment tijdens een botanische wandeling in bossen en weiden, dat is het ook in de tuin. Arabelle is er dagelijks een tot twee uur mee zoet… Meteen erna trekt ze zich terug in de keuken en ontwikkelt ze een nieuw recept dat ze onophoudelijk blijft verfijnen.

Roos Van de Velde en Arabelle Merilaen
Roos Van de Velde en Arabelle Merilaen

Door regelmatig knoppen, bloemen, bladeren, vruchten,… enz. te proeven, slaagt zij erin om de gerechten te verfijnen, kan ik geraffineerde nieuwe smaken ontwikkelen, nieuwe sauzen… Zij laat mij proeven en ik zorg dan voor de perfecte overeenstemming met de drank: wijn, bier of een kruidenthee op basis van planten die we zelf hebben gedroogd.”

Arabelle is nieuwsgierig naar alles wat bij ons – inclusief in de serre – zou kunnen groeien. Zij is goede klant bij meerdere kwekerijen en graan- en zaadhandelaars die net zo enthousiast zijn als zijzelf. “In mijn ideale moestuin groeien kruiden, groenten, eenjarigen, winterharde planten, bollen en heesters kriskras door elkaar en vormen daarbij een harmonieus geheel, een dichterlijke bekoring. En volgens diezelfde logica zal ik een van mijn dromen realiseren: het restaurant verhuizen naar de tuin die ik rond ons huis heb ontwikkeld.”

“Wat ik zoek is diversiteit binnen een soort van vruchten, groenten of zogenaamde decoratieve bloemen, ongeacht of het om een tomaat, dropplant, salie of boon gaat. Dit biedt mij de mogelijkheid om met de texturen te spelen – we denken hierbij, bijvoorbeeld, aan tomaten of bonen – maar ook en vooral om met de kleuren en smaken iets nieuws op te bouwen.

Zo gebruik ik de begonia voor haar zure smaak, de teunisbloem voor haar mooie, gele bloem en haar citrusaroma, de cosmos voor haar hazelnootsmaak…

Deze keuken die onmiskenbaar de stempel draagt van een vrouw, is beschreven in het boek ‘Ma Cuisine Intuitive’ (Mijn intuïtieve keuken), dat de ontmoeting viert tussen twee ontwerpsters: Arabelle en de Belgische keramiste Roos Van de Velde van wie een collectie porseleinen vaatwerk in de Serax catalogus is opgenomen.

“Roos heeft een passie voor planten en tuinen”, aldus Arabelle. “Een groot aantal van haar ontwerpen zijn overigens geïnspireerd op natuurlijke, vegetatieve en dierlijke elementen.

Haar organisch werk, dat eveneens intuïtief is, heeft mij geïnspireerd bij het dresseren van mijn gerechten. Ik heb bewust voor veel kleur gekozen zodat ze prachtig contrasteren met het vlekkeloze wit van het vaatwerk.”

Jean-Pierre Gabriel

Restaurant Li Cwerneu is momenteel gevestigd in Hoei, naast het stadhuis. In de loop van de zomer verhuist het naar de gemeente Marchin.

Voor meer informatie: www.arabellemeirlaen.be

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.