Blooming: trendy bloemenzaak in Brussels shopparadijs

Wat dacht je van collega’s die niet één maar drie bloemenzaken uitbaten? Blooming is gelegen in het moderne shoppingcenter Docks Bruxsel, terwijl ’t Groen winkels heeft in het licht verstedelijkte Berlare en in het landelijke Wichelen. Nieuwsgierig als we zijn, trokken we meteen naar het shoppingcentrum. Daar maken Kim Peeters en Steven Lyppens één jaar na de opening van Blooming een positieve balans op.


Shoppingcentra zijn niet meteen mijn ding maar ik wil zonder vooroordelen een bezoek brengen aan Blooming. Buiten alle verwachtingen bereik ik het winkelcentrum zonder file of betogingen. Je hoeft helemaal het drukke centrum van Brussel niet in en wegwijzers loodsen me haast automatisch naar de ondergrondse parking.

Advertising
 

Als je lid wordt van Docks Bruxsel mag je twee uur gratis parkeren, lees ik. Ook het openbaar vervoer is vlakbij. De eerste roltrap die ik tegenkom in de parking is meteen bingo. Ik kom precies waar ik moet zijn. Als dat geen perfecte ligging is?

 

INDUSTRIËLE LOOK
Het pand ligt op een strategische hoek met grote etalages aan weerszijden. “We hebben de winkel zoveel mogelijk zelf ingericht, zonder interieurarchitect.” Steven en Kim kozen voor een budgetvriendelijke inrichting en industriële look. Zo is het hoge plafond niet afgewerkt en zijn alle technische leidingen van de brandbeveiliging zichtbaar.

“Hier vind je geen valse plafonds zoals in andere winkels. De muren zijn wit geschilderd zodat de winkel er ruim en luchtig uitziet”, zegt Kim. De grote legvakken benadrukken de royale hoogte en zijn met een stelling verstelbaar naargelang de grootte van de potten en planten. Boven de toog in ruwe planken hangen acht lichtarmaturen type ‘Diamond’ van

het Nederlandse Pols Potten. De zwarte, draadvormige structuren werpen mooie schaduwen op de hoge witte muur.

“We wilden hier in Brussel de ‘Vlaamse’ stijl introduceren. Ik wou ook heel graag naar dit winkelcentrum komen. Het is het eerste shoppingcenter dat sinds de jaren vijftig in Brussel gebouwd is. We waren er direct bij.”

 

POTENTIEEL VAN 5 MILJOEN BEZOEKERS
Op twee houten roltafels in de winkelgang staan de promoties uitgestald. “Momenteel doen de orchideeën het goed. In de lente zijn het de tulpen en in de zomer de zonnebloemen. We doen er alles aan opdat mensen hun hoofd draaien. Het winkelcentrum heeft het eerste jaar al de kaap van 5 miljoen bezoekers bereikt. Dat potentiële publiek moeten we blijven aantrekken. We moeten ervoor zorgen dat ze getriggerd worden om iets mee te nemen.”

De hoofdstad vergt een speciale aanpak. “Een Brusselaar wil zijn bloemen vooral gemakkelijk kunnen meenemen op bus of tram. Het moet – bij wijze van spreken – in een plastic zak passen… In Brussel werken bepaalde dingen niet en andere dan weer wel. De viering van ‘Vrouwendag’ is in Vlaanderen bijvoorbeeld onbestaande en in Brussel is het een echt feest.”

ROZEN WORDEN NOOIT WEGGEGOOID
Het assortiment bloemen wisselt voortdurend, behalve één constante. Bij Blooming vind je altijd witte en rode rozen. “Ik denk dat ik nog nooit één roos hebben moeten weggooien. Met Valentijnsdag waren alle rozen uitverkocht om elf uur. Rozen worden ook vaak per stuk verkocht. Dat is blijkbaar typisch voor Brussel. Verder is het soms moeilijk voor onze klanten om hen duidelijk te maken dat het assortiment wisselt naargelang wat beschikbaar is op de veiling. In Brussel is men gewoon dat alles altijd beschikbaar is. Dat kan natuurlijk niet.”

KAPITAALKRACHTIG PUBLIEK
Een bloemenzaak in een winkelcentrum lijkt ook niet vanzelfsprekend. “Dit is een shoppingcenter nieuwe stijl. Dankzij de glazen plafonds krijg je een buitengevoel. Je hebt het voordeel dat je afgeschermd bent van regen en wind, terwijl het zonlicht wel gewoon binnen straalt. Het is het beste van twee werelden. Alle winkels dicht bijeen, de parking vlakbij en een goede bereikbaarheid. Belangrijk want de kapitaalkrachtigste bezoekers komen uit de rand van Brussel: een groep waar het winkelcentrum sterk op inzet. In het weekend komen daar nog koppels en gezinnen bij.”

“Op sommige momenten hangen we ons karretje aan de activiteiten van het shoppingcentrum. Elk weekend is er wel iets te doen. De activiteiten verlopen ook altijd in samenwerking met de winkels. De kinderanimatie was in samenwerking met de speelgoedwinkel. Op Moederdag hebben wij een roze bloementapijt gemaakt met het logo van het winkelcentrum. We zorgen ook voor bloemen aan de welcome desk.”

HIPPE NAAM
Slotvraag: waarom kozen Kim en Steven in Brussel een andere naam dan voor hun zaken in Vlaanderen? “Voor Franstaligen is ’t Groen moeilijk uit te spreken. Een letterlijke vertaling dekte de lading ook niet. Mede door het internationale publiek kozen we voor de naam ‘Blooming’. Voor Steven moest er nog een bijzin onder staan: ‘A touch of nature’ en ik wou het symbool van een bloem erboven. Samen vonden we het perfecte compromis”, lacht Kim.

 


Tekst: Ingrid Allaerts
Fotografie: Joris Luyten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.