Anthurium Andreanum, een sterke en sierlijke bloem

Geschiedenis
Anthurium is van oorsprong afkomstig van de regenwouden van Colombia, Zuid-Amerika. Teelt en veredeling vonden voor het eerst plaats in Frankrijk en België. Anthurium (van anthos = bloem; oura = staart), betekent dus letterlijk ‘staartbloem’. In 1876 werd de andreanum-hybride ontwikkeld, genoemd naar de Franse tuinarchitect E.Fr. Andre, tevens redacteur van ‘Revue Horticulture’.

Een gemeenschappelijk kenmerk is de typische bekervormige bloeiwijze: de aronskelk. De diversiteit in kleuren is de laatste jaren sterk uitgebreid door selectie. De lange houdbaarheid is te verklaren omdat het totale proces van bloeien en rijping van de bessen ca. 6 maanden duurt.

Ideaal voor grote decoraties, maar ook voor boeketten en creaties

De trendy Anthurium past in vele interieurs, van klassiek tot modern. De toepassing van Anthurium is veelzijdig zowel voor grootse arrangementen als voor boeketten en creaties in de huiskamer. Belangrijkste reden van de gestegen populariteit van de snij-anthurium is de enorme vernieuwing en verbreding van het assortiment. Toch kan het soms wel 10 jaar duren voordat een succesvolle nieuwe cultivar tot stand is gebracht.

Verpakking
Anthuriums kunnen op verschillende manieren verpakt worden:

Op water
Hierbij worden de bloemen los in emmers met water geplaatst.

‘Traditioneel’
Per stuk verpakt door gebruik te maken van een plastic tube gevuld met water waar de bloem in geplaatst wordt. Alvorens de bloem m.b.v. van tape aan de transportdoos vast te plakken, wordt deze ter bescherming in een plastic hoesje gestoken.

Tips tijdens transport en opslag
Anthuriums zijn gevoelig voor kou ; bewaar ze niet in een koelcel. De optimale opslagtemperatuur ligt tussen 18 en 20 graden. Bij temperaturen onder 15 graden neemt de kans op blauwverkleuring toe. Anthurium voorzichtig behandelen, absoluut niet stoten. Beschadigingen worden pas in een later stadium zichtbaar, namelijk door zwartverkleuring

Tips voor de bloemist
De Anthurium heeft een zeer lange houdbaarheid, mits aan onderstaande voorwaarden wordt voldaan. Ongeacht de verpakkingswijze: na het openen van de verpakking de onderste 5 centimeter van de steel schuin afsnijden met een scherp mes. Daarna direct de bloem in een schone vaas/emmer plaatsen. Anthurium heeft geen snijbloemenvoedsel nodig, maar verdraagt het wel. Bij gemengde boeketten kan daarom zonder bezwaar snijbloemenvoedsel worden gebruikt. Niet in de koeling zetten: bij temperaturen onder 15 graden neemt de kans op blauwverkleuring toe.

Tips voor de consument
Snij met een scherp mes de onderste 5 centimeter van de steel af en zet de bloem in een schone vaas met schoon water.  Anthurium heeft geen snijbloemenvoedsel nodig, maar verdraagt het wel. De bloem in de huiskamer zetten, met een ideale temperatuur van 18 tot 22 graden.
Plaats de Anthurium niet in volle zon.

 

  • L.V.AnthurMiddendorp

Het bedrijf AnthurMiddendorp (Veltem-Beisem) werd opgericht in 1978 en is gespecialiseerd in de Anthurium-snijbloemcultuur. De kwekerij bestaat uit 60.000 m² verwarmd glas, 2.400 m² bedrijfsgebouwen en heeft 20 werknemers in dienst. Het is een ultramodern bedrijf, volledig geautomatiseerd en geacclimatiseerd (klimaatregeling, beregening, voeding …)
Toch gebeurt er nog zeer veel manueel werk (snijden van bladeren en bloemen, sorteren, verpakken …) omdat de anthuriumbloem ondanks haar uitzonderlijk lange houdbaarheid een zeer kwetsbare bloem is die met de grootste omzichtigheid dient behandeld te worden.

De bedrijfsleiding volgt alle vernieuwingen inzake cultuur en uitrusting in de sierteeltsector op de voet zodat het bedrijf optimaal kan functioneren en Europees kan concurreren. Tevens is het bedrijf aangesloten bij het MPS (Milieu Project Sierteelt). Het MPS stelt zeer hoge normen aan het gebruik van meststoffen en insecticiden en stimuleert een milieubewuste teeltwijze door onder meer biologische bestrijdingstechnieken.

Het assortiment bestaat uit 15 verschillende soorten anthuriums, elk met een andere kleur. De specialiteit van AnthurMiddendorp is de mengdoos. Deze verpakking bevat een variatie van alle verschillende soorten Anthuriums. Door de bloemen gemengd in te
pakken, speelt AnthurMiddendorp in op de nieuwe modetrend. Vanzelfsprekend leveren ze ook op kleur en soort.

www.anthur-middendorp.be

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.