Planten hebben grote impact op ons (thuis)werk

Onderzoek toont aan dat mensen het voorbije jaar speciaal planten hebben gekocht voor hun thuiswerkplek. We voelen ons ook beter dankzij deze planten, kunnen ons beter concentreren en ervaren meer rust voor onze ogen. Door de coronaperiode verzorgen we onze groene vrienden ook beter.

Bloemenbureau Holland liet door Motivaction onderzoek uitvoeren naar ons plantengedrag tijdens de coronapandemie.

35% van de respondenten tussen 18 en 70 jaar uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk heeft het voorbije jaar het kantoor voor de thuiswerkplek verruild. Van alle werkende ondervraagden verwacht 38% dat ze geheel of deels blijven thuiswerken in de toekomst. Thuiswerken of een hybride vorm van werken lijkt de norm te worden waar mogelijk. 

ficus mooi wat planten doen
© mooiwatplantendoen.nl

Planten op de (thuis)werkplek

68% van de thuiswerkers heeft planten op de thuiswerkplek. De helft hiervan heeft één of twee planten, 24% heeft er drie tot vijf en 10% heeft er meer dan vijf staan. Vrouwen hebben vaker dan mannen vijf of meer planten op hun thuiswerkplek.

Kantoor versus thuis

Van alle respondenten met een baan heeft 54% planten op zijn officiële kantoor. Groene planten (64%) zijn het populairst voor kantoor, met afstand gevolgd door bloeiende planten (32%), succulenten (24%) en cactussen (18%). Meer dan vier van de tien werknemers (43%) geeft aan graag meer planten op hun kantoor te hebben. 

Meer planten door thuiswerken

Van de respondenten die wisten dat ze voor een langere tijd thuis moesten gaan werken, zegt ruim een kwart (26%) één of meerdere planten te hebben gekocht voor hun werkplek. Van diegenen die het komende jaar (deels) thuis blijven werken, geeft 17% aan hun thuiskantoor zeker met (meer) planten te gaan aankleden. 50% zegt dit te overwegen.

Zamioculcas woonplant kamerplant plant van de maand mooiwatplantendoen florist winkel tips interieur trend 2020 decoratie potten succulente planten vetplanten hip trendy Fleur Magazine
© mooiwatplantendoen.nl

We ervaren de voordelen

En hoe zit het met de specifieke voordelen van planten op de werkplek

  • 70% van de ondervraagden zegt dat planten in het algemeen de sfeer verbeteren. Vrouwen zijn nog wat positiever hierover dan mannen: 75% ten opzichte van 65%. 
  • Van diegenen die op kantoor werken vindt 63% dat planten de werkomgeving verbeteren. Van de thuiswerkers geeft 60% dit aan. Bovendien realiseert 60% zich dat op het moment dat ze aan huis gebonden zijn, planten de sfeer verbeteren. 
  • 58% van de ondervraagden ervaart dat planten inderdaad hun ogen rust geven. 
  • Bijna één derde (31%) geeft aan dat planten hen helpen zich beter te concentreren
  • Ook mooi: 28% van alle ondervraagden zorgt beter voor zijn planten nu ze vaker thuis zijn en 21% geeft aan vaker planten te kopen sinds ze meer thuis zijn. 

Conclusie
Een overgroot deel van de consumenten ziet de voordelen van planten op hun (thuis)werkplek. Het thuiswerken nu en het hybride werken van de toekomst lijkt kansen te bieden voor de verkoop van planten.

■ Foto’s en tekst: www.mooiwatplantendoen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.