56% bloemenzaken heeft onzekere toekomst | Verloren jaar voor 38%

In het derde en laatste deel van de corona-enquête bij bloemisten focussen we op de toekomst. Hoe denken bloemenhandelaars te overleven na de eerste coronagolf?

Advertising
 

38% spreekt over verloren jaar

2020 is slechts halfweg, maar voor veel bloemenzaken is het nu al een verloren jaar. Door de lockdown kelderde de omzet en dat zal zich ontegensprekelijk in de jaarcijfers vertalen. Een bemoedigend aantal van 42% gelooft dat hij of zij dit jaar nog kan goedmaken. Maar daar tegenover staat natuurlijk dat 38%, bijna 4 op de 10 bloemisten, zelfs niet meer op de zomer, Allerheiligen en Kerstmis rekenen om het voorjaarsverlies goed te maken. Een opmerkelijk cijfer dat rond deze periode ongezien moet zijn.


De oplossing? Shift naar online

Uit vorige onderzoeken bleek e-commerce in de bloemensector een groot pijnpunt. Als de coronaperiode één ding heeft geleerd, dan wel de noodzaak aan online shopping. De ogen zijn geopend, zo blijkt uit onze enquête. Bijna de helft van de ondervraagden neemt zich voor om meer online reclame, via Instagram en Facebook, te voeren. Bijna 1 op 2 wil ook meer online bestellingen realiseren, al of niet in combinatie met levering aan huis. Eerder bleek uit onze enquête al dat 82% van de floristen zich tijdens de lockdown volop op thuisleveringen had gesmeten, met succes voor 7 op de 10.

Veertig procent gaat de broeksriem aanhalen en besparen. 35% zal gerichter investeren.

17% procent weet het momenteel even niet meer.


Meerderheid twijfelt aan toekomst zaak

Eerst het goede nieuws: ondanks de crisis is 44 procent van de bloemenhandelaars nog altijd hoopvol over de toekomst. Het mindere nieuws: 48 procent heeft twijfels over het voortbestaan van de zaak, 8% ziet het somber in. Met andere woorden: een meerderheid van 56% durft nu niet zeggen dat zijn of haar winkel deze crisis overleeft.

Een ferme boodschap richting beleidsmakers, met mogelijk een tweede virusgolf in het achterhoofd: zonder langdurige bescherming dreigt een aanzienlijk deel van onze bloemenwinkels te verdwijnen.


Bloemisten geven strijd niet op

Florist zijn is een passie. Zoveel is duidelijk. De overgrote meerderheid denkt er niet aan om binnen afzienbare tijd de bloemen in te ruilen voor auto’s, verzekeringen of de zorgsector. Hoe penibel de situatie momenteel op veel plaatsen ook is, 83% wil van geen wijken weten.

Op een totaal van 113 floristen verklaren er 7 dat ze overwegen om van job te veranderen. Een kleine groep houdt haar antwoord in beraad. Enkelingen hebben deze vraag geskipt.


Fleur Magazine bedankt alle deelnemers aan deze enquête die van 2 tot en met 9 juli 2020 anoniem en online kon ingevuld worden. In totaal namen 113 bloemisten deel, uit België, Nederland en Frankrijk.

Deel 1 gemist? – “Onrust, geldproblemen en voorzorgsmaatregelen”

Deel 2 herlezen? – “Steun van overheid en federaties”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.