5 kerstideeën met een vleugje magie

Na alweer een lastig jaar staat Kerst eens te meer in het teken van bezinning en verbinding. Mensen hebben nood aan een straaltje licht in de duisternis. Zorg daar dus voor met een stevige portie gezelligheid. Met deze florale ideetjes kun je een toefje magie rondstrooien.

Van makkelijk naar moeilijk: welke kerstdecoratie durf jij aan?

01 | Advent kaarsenhouders

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 1 uit 5.

De aanloopperiode naar Kerst noemen we ook wel de Advent. Vooral de vier zondagen markeren een bijzonder moment: iedere zondag wordt een nieuwe kaars aangestoken. Zodat we tijdens het kerstfeest kunnen genieten van vier brandende adventskaarsen. Tenminste… minimaal vier. Want veel mensen steken ook een klein kaarsje aan voor de tussenliggende verstreken dagen. Doe het vooral op je eigen manier en maak zo nieuwe tradities. Om te beginnen met een spiksplinternieuw kaarsenhouder voor de Advent. 

DIY: advent kaarshouders met florale touch | Mooiwatbloemendoen.nl

IN EEN VINTAGE JASJE

De ‘oude’ kaarshouders mogen de pronkkast in. Tijd voor iets nieuws. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis: kom maar door met die champagnecoupeglazen, chique waterglazen en vintage wijnglaasjes. Wees niet bang om verschillende soorten glazen te combineren. Volgende stap: de florale touch.

ADVENT IN ALLE KLEUREN

Is het je wel eens opgevallen dat de adventsperiode gehuld is in paars? Let maar eens op de gewaden die in de kerk worden gedragen. Behalve op de derde zondag, deze wordt volgens de traditie in feestelijk roze gevierd. Je kunt dit natuurlijk toepassen door voor paarse en roze kaarsen te kiezen, maar misschien is het nóg mooier om witte kaarsen met paarse en roze bloemen en bladeren te combineren. En er zijn tal van opties in december. 

Chrysant, kerstroos, lisianthus en amaryllis nemen graag de eerste, tweede en laatste paarse zondagen van je over. Roze rozen pakken de derde heuglijke zondag. 

KERSTGEVOEL EN –GEUR

Maak je kaarshouders helemaal af en voeg er prachtige takjes ijsblauwe spar aan toe. Dat geeft een heerlijke kerstsfeer en dito geur. Uiteraard kun je blijven toevoegen en aanpassen. Wij houden het simpel, maar ga vooral uit je kerstpanty met mini-kerstballen, knipperlichtjes en een bedje van hulst.


02 | Hangers met Amaryllis

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 2 uit 5.

Dé decemberbloem mag dit jaar niet ontbreken. Met een amaryllishanger boven de tafel of aan de muur zet je de toon voor een feestelijke aankleding.

DIY: amaryllishanger voor boven de kersttafel | Mooiwatbloemendoen.nl

DIT HEB JE NODIG

 • Touw
 • Washitape of bloemistentape
 • Stift
 • Een priem of mesje
 • Schaar
 • De allermooiste amaryllissen

ZO MAAK JE HET

Zullen we voor de gelegenheid een typische kerstkleur kiezen? Er zijn amaryllissen in rood, nog donkerder rood, in rood met wit of kleiner van stuk. Afhankelijk van de tafelgrootte kom je met 5 à 10 bloemen een heel eind.

Leg de amaryllissen naast elkaar en op dezelfde hoogte. Wikkel om iedere steel een stukje tape. De tape zorgt voor extra stevigheid en voegt direct een extra touch toe. Zet met een stift een stipje op de tape, mooi in het midden. Hierna kun je de steel doorboren met een priem of de punt van een mesje.

Rijg het touw door de stelen heen en verspreid de bloemen over het touw. Steekt de ene steel iets hoger uit dan de rest, dan kan je ‘m bijknippen. Hang de amaryllissenslinger boven de tafel of aan de muur en voilà. Vergeet de stelen niet met wat water te vullen, daardoor blijven ze veel langer mooi.

Heb je bloemen over, dan kan je die gebruiken om de tafel mee af te maken. Plaats een bloem naast een groepje stompkaarsen of vul een mooie schaal op met amaryllissen. Instant chique!


03 | Kerstboeket vol rijke kleuren

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 3 uit 5.

Wij presenteren: het prachtige X-boeket. De X staat voor Kerstmis, extra large en om te kussen zo mooi. Want het zijn de overdaad aan bloemen, rijke kleuren en de dramatische compositie die dit boeket zo mooi maken. Dit boeket is alles wat wij dit jaar voor kerst willen – en een beetje meer.

Zet het boeket op de eettafel en de rozenbottels spieken zo je champagneglaasje in. Straalt het boeket op de schouw, dan ruik je iedere keer dat je voorbij loopt een vleugje roos. Geef onderstaand boeketrecept door aan je bloemist – of stel het zelf samen. 

DIT HEB JE NODIG

ZO MAAK JE HET

Zoek je mooiste, grote vaas uit, maak ‘m goed schoon en vul met water en snijbloemenvoeding. Snijd de stelen van de rozen op verschillende lengtes en maak er een compositie mee in de vaas. Bepaal vervolgens waar je de Phalaenopsis en Lisianthus in het boeket wil verwerken, snijd de stelen op de juiste lengte en voeg toe.

Doe een paar stappen naar achter om te kijken of je blij bent met de compositie en herschik indien nodig. Vul de overige ruimte op met Eucalyptus populifolia. Als finishing touch voeg je enkele rozenbottel takken toe.


04 | Bonte kerstkrans

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 4 uit 5.

Dit jaar maken we een kerstkrans met amaryllis en roos in de hoofdrol. In een cosy kleurenpalet voor een instant kerstgevoel. Voor aan de deur, in de woonkamer of een ander favoriet plekje.

DIY: een kerstkrans Mooiwatbloemendoen.nl

DIT HEB JE NODIG

 • Rozen 
 • Amaryllis 
 • Een decoratiering (van ijzer of hout) en bloemistentape of een krans van stro met garen
 • Bloemen die mooi indrogen, dan blijft je krans langer mooi. Of kies voor bloemen die puur voor het moment prachtig zijn; dan je ga voor de show en accepteer je dat je krans maar een paar dagen mooi blijft.
 • Optioneel: bloemenbuisjes (om je verse bloemen zo lang mogelijk vers te houden)
 • Een (snoei)schaar

ZO MAAK JE HET

Stap 1 Koop een decoratie-ring (van ijzer of hout) of een krans van stro, die goed past bij de verhouding van je deur.

Stap 2 Selecteer bloemen die mooi indrogen, dan blijft je krans langer mooi. Wij kozen voor roos en amaryllis. Als je kiest voor bloemen die puur voor het moment heel prachtig zijn, dan je ga voor de show en accepteer je dat ze maar een paar dagen mooi blijven. 

Stap 3 Maak de compositie op de krans: knip de bloemen korter en leg de bloemen neer op de ring of krans van stro, op een manier die jij mooi vindt. Kies garen of bloemistentape in een kleur die bij de bloemen past. Begin de bloemen vast te zetten door het garen om de krans of de bloemistentape om de ring en de bloemen te wikkelen. Het tape of de garen werk je weg door de volgende rij bloemen er overheen te leggen. Totdat je rond bent. Zit alles goed vast, hang de krans dan op om te zien of het echt allemaal goed vast zit. 

Stap 4 Blijf kijken hoe het met de krans gaat. De zwaartekracht kan de bloemen laten verschuiven of de bloemen kunnen iets krimpen. Vul de krans dan een beetje aan.

Stap 5 Geniet van thuiskomen, de bloemen lachen je toe!05 | Betoverend kerstboeket in tuinvaas

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 5 uit 5.

Het zijn de niet voor de hand liggende combinaties die bijblijven. Zoals bloemen en tuinvazen. Met of zonder sokkel, van beton of echt marmer. Het liefst een beetje geleefd en dan geplaatst naast een buste bedekt met zachte mossen. Dit betoverend mooie boeketrecept verdient een voetstuk én het mooiste plekje.

Boeketrecept: betoverend kerstboeket in tuinvaas Mooiwatbloemendoen.nl

DIT HEB JE NODIG

ZO MAAK JE HET

We geven eerlijk toe: dit boeket maak je niet in een handomdraai.  

Kies voor de mooiste bloemen in warme en rijke kleuren zoals roze, rood, paars en alle kleurscharkeringen daartussen. En voor een boeketrecept als deze heb je wellicht een tweede set armen nodig die helpen tillen.

Uit de tuin haal je de tuinvaas die leegstaat óf speur je het internet af voor een goede deal. Sommige tuinvazen hebben een eigen sokkel (prachtig!) en andere – zonder – kun je juist heel makkelijk overal kwijt. Bedenk daarom van tevoren waar je jouw magische boeket wilt plaatsen.

Het daadwerkelijke opbouwen van het boeket is natuurlijk het leukste onderdeel van dit boeketrecept. De sleutel tot succes ligt in de selectie bloemen en bedenken hoe je de bloemen kunt schikken. Om deze hoogte te krijgen, kun je iets gebruiken dat je een handje helpt om de hoogte in te gaan. Bijvoorbeeld kippengaas. Daarnaast heb je verschillende hoogtes bloemen nodig. Is er een steel geknakt? Niet weggooien! Zo’n bloem kan prima een plekje onderin het boeket krijgen voor een mooi gevuld effect.

Bekijk het boeket van alle kanten zodat deze niet alleen van de voorkant een spektakel veroorzaakt. Is het boeket helemaal perfect? Dan is het genieten geblazen!Meer ideeën? Kijk op www.mooiwatbloemendoen.nl


Tekst & foto’s: ©mooiwatbloemendoen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.