47% floristen leed verlies door Black Friday

Twee weken geleden was het al Black Friday dat de klok sloeg. 80% van de deelnemende floristen aan onze webpoll ergerde zich hieraan. De helft leed zelfs verlies.

Advertising
 

Het fenomeen dat uit Amerika is komen overwaaien, kan sinds kort ook bij ons op veel belangstelling rekenen. De fikse kortingen waarmee grote ketens smijten, klonk veel consumenten als muziek in de oren.

Veel zelfstandigen waaronder ook bloemisten voelen zich de dupe van deze extra kortingsperiode. Als detailhandelaars met krappe winstmarges kunnen zij zich niet mengen in het strijdgewoel. Een bloemist uit Rijsel kon het niet meer aanzien, sloot zijn zaak op Black Friday en postte zijn boosheid op Facebook.

Ook onze webpoll bracht veel frustratie aan de oppervlakte.


 

VRAAG 1 : Erger jij je aan Black Friday?

Liefst 80 % van de floristen die deelnamen aan onze poll vindt Black Friday irritant. Het liefst zouden zij dit verschijnsel terug naar de States sturen.

JA 80% – NEE 20%
Enkele reacties:

“Waarom moet men altijd maar korting krijgen als consument? Als je iets wilt, koop het gewoon! Als al deze “acties” blijven bestaan, kunnen er geen eerlijke prijzen meer gegeven worden. Wij moeten ook onze boterham kunnen verdienen. Dit lukt niet door steeds maar kortingen te moeten geven, onze winstmarges zijn te klein. Hoe zou de consument (werknemer) reageren, mochten de werkgevers eens een korting op hun loon geven?”

“De mensen gaan van Black Friday naar de solden. Tussenin is er geen verkoop meer want waarom zouden we nog spullen kopen tegen de normale prijs als er zoveel acties zijn bij de grote ketens ? De winkelier staat weer eens in de kou.”

“Een zoveelste stommiteit vanuit Amerika. Daar luidt Black Friday de eerste soldendag van de kerstaankopen in. Bij ons beginnen de solden pas in januari.”

“Ik ben het helemaal eens met deze florist.”

“Ik speel erop in; kort en krachtig: van 10 tot 16 uur.”


 

VRAAG 2 : Heb jij verlies geleden door Black Friday?

Verontrustend: bijna de helft van de bloemenhandelaars heeft verlies geleden door Black Friday.

JA 47% – NEE 53%
Enkele reacties:

“Het geld is op want de mensen kopen dingen met gemak in een winkelmandje en tel maar eens op het eind van de rit hoeveel je onbewust hebt gekocht”

“Ik heb kerstartikelen van vorig jaar aan 50 % verkocht. Het was een succes.”

“Ik heb verlies geleden door de ‘Gele Hesjes’ die elke vorm van handel blokkeerden.”

“Mijn boetiek houdt sowieso geen of weinig solden, dus zag ik geen verschil.”


 

VRAAG 3 : Overweeg jij ook je zaak te sluiten op Black Friday 2019?

Zo’n drastische maatregel ziet de florist (nog) niet zitten. Wel wordt geopperd om een front te vormen door middel van een collectieve sluiting, om op die manier een sterk signaal uit te sturen.

JA 5% – NEE 95%
Enkele reacties:

“Ik weet het nog niet.”

“We hebben geen keus. We moeten wel open blijven.”

“Dat lijkt me geen goed idee naar de trouwe klanten toe.”

“Mijn klanten weten dat ik aan dit soort zaken niet meedoe en vragen er dus ook niet om… Ik zou enkel mijn winkel een dag sluiten als er verschillende kleinhandelaars hun zaak zouden sluiten, zodat we samen een statement zouden kunnen maken.”

>> Bekijk hier het filmpje van de boze bloemist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: