35 jaar Oogenlust – Marcel van Dijk blikt… vooruit!

Het is een snikhete zomerdag wanneer we Domein Oogenlust in Eersel (NL), dichtbij de Belgische grens, bereiken. Binnenin het indrukwekkende gebouw is het evenwel heerlijk fris – een ideale temperatuur voor de vele bloemen die er staan te pronken.Marcel en Moniek van Dijk startten op hun twintigste een bloemenwinkel, tegenover de kerk in Veldhoven-dorp. Vandaag, 35 jaar later, hebben ze een totaalconcept uitgewerkt: bloemen, eventdecoratie, accessoires, kunst, literatuur, natuur en bovenal: beleving. “Bloemen kopen moet een feest zijn”, vindt Marcel. Eens de beeldentuin en de horecagelegenheid op punt zullen staan, kan een bezoek aan Oogenlust als een volwaardige daguitstap gepland worden. Het domein geeft immers ook toegang tot een natuurdomein, waar je mooie wandelingen kan maken.

Maar wat is nu het geheim van het grote succes van Moniek en Marcel? “Passie en schoonheid”, zegt Marcel. “Elke medewerker die in dit gebouw rondloopt, werkt met passie aan zijn of haar deel van het geheel. De timmerlui, de mensen die de verschillende decoratieve basissen verven, de bloembinders… ze houden van wat ze doen en dat merk je ook in de eindresultaten. Dat geldt overigens ook voor de producten die we selecteren: we zullen nooit een product verkopen in onze winkel als we het zelf niet mooi vinden. En dat mag je best eng interpreteren: ik kan achter verschillende producten staan, maar daarom vind ik ze nog niet mooi. Nou, dan komen ze dus ook niet in de winkel.”

Lees het volledige artikel in het septembernummer van Fleur Magazine.

Over het strafste project uit hun carrière blijft Marcel vaag. “Ik kijk eigenlijk niet zo vaak terug, ik kijk liever vooruit. In die 35 jaar heb ik heel veel mooie dingen mogen doen. En hoogtepunten laten zich telkens anders bepalen: soms is een project heel ambitieus en haal je er heel veel voldoening uit. Maar bijvoorbeeld het bloemenwerk voor iemands begrafenis leveren, vergt even veel planning en concentratie. En daar raakt het project me veel meer op emotioneel vlak.”

“Als ik dan toch af en toe eens terugkijk, komt er een zekere trots naar boven. We hebben altijd zo veel mogelijk de perfectie willen benaderen en dat maakt dat we ondertussen zo’n soepele samenwerking hebben met alle ketens van het creatieve proces. We proberen dan ook zoveel mogelijk van de verwezenlijking van projecten binnen het bedrijf te brengen, om die soepelheid te blijven garanderen.” Hoe lang Marcel zich nog zal focussen op zijn zaak? Toch nog even. “We willen ons nog voor vijf jaar ten volle geven en dan stilaan de fakkel doorgeven aan onze zoon. Dan kan hij weer 35 jaar verder. We zijn nu halfweg de vijftig, we willen toch ook wat meer zelf gaan leven en wat minder geleefd worden (lacht).”

In 2013 maakte de Brabantse Omroep een filmpje over het nieuwe Oogenlust.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.