📸 Beleef floraal parcours op Gentse Floraliën 

“Mijn paradijs, mijn wereldse tuin” is het thema van de Floraliën 2022. De Floraliën zijn opgevat als een wandeling door een landschap van bloemen, planten en bomen. Hier en daar zijn rustpunten gecreëerd als een soort van black box. 

Tropisch paradijs 

Floral designer Stefan Van Berlo denkt bij het thema ‘Mijn paradijs, mijn tuin’ vooral aan een paradijselijke tuin met tropische bloemen en planten. “Ik heb vooral voor een combinatie van stevige planten en bloemen gekozen die tien dagen stand kunnen houden. Zo heb ik vooral met Anthurium of flamingoplant en met Bromelia (familie van de ananasplant) gewerkt. Even wegdromen naar een paradijselijke bestemming, waarom niet?” 

Advertising
 


Rustpunt 

Tania Huyghe vond voor haar installatie inspiratie in een vers uit het Lam Gods. “Kom bij mij allen die vermoeid en bedrukt zijn en ik zal je rust geven, zo luidt het vers. Het heeft me geïnspireerd om deze zitbank te maken. Ik wil de mensen uitnodigen om tot rust te komen. De opening verwijst dan weer naar de wonde van het lam. Met mijn stand wil ik tevens de kwekers van snijbloemen in de kijker zetten”, vertelt freelance floriste Tania Huyghe. 


Betoverend bos 

De befaamde wielerpiste ‘het Kuipke’ is voor de gelegenheid omgetoverd tot een stukje bos. Het ontwerp is van het Gentse ontwerpduo Kollektif. Op het middenplein zijn bijna 500 jonge bomen verzameld in een unieke en betoverende compositie. De installatie is tevens een knipoog naar het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck met centraal de zon als mystiek element.  

Verscholen tussen de bomen in het bos zijn vijf florale werkstukken, één uit elke Vlaamse provincie, waaronder deze florale creatie van Tomas De Bruyne. 

door Tomas De Bruyne

Na afloop van de Floraliën worden de bomen gebruikt voor een bosuitbreiding in het Provinciaal Domein Het Leen in Eeklo. Bezoekers kunnen meter of peter worden en de aanplantingen in het najaar op de voet volgen.


Spiegelpaleis 

Twee jaar geleden ontwierp Ivan Poelman samen met de standenbouwer de stand ‘Have you seen your paradise’. Ivan moest vooral een aantal nieuwe variëteiten voorstellen zoals de nieuwe rozensoort ‘Bee Proud’, een aparte roos met veelkleurige bloemen en de nieuwe roos ‘Mel Bee’. Het zijn bij-vriendelijke rozen voor een natuurlijke tuin. Verder stelde hij een nieuwe variëteit van de Viburnum voor en de Malus die de prijs wegkaapte van mooiste boom op de Floraliën. 


Bamboe en bloemen 

Kunstenaar Luc De Clercq ontwierp samen met Interflower een stukje paradijs. Luc De Clercq is in de eerste plaats muzikant en componeerde de muziek voor de stand. “De opzet was een multifunctionele stand ontwerpen met muziek, belichting, bloemen en een waterelement. Licht en muziek zijn gesynchroniseerd. We hebben gekozen voor bloemen in verschillende paarse tinten die een mooie combinatie vormen met het groen van de bamboeplanten.

De Gentse kunstenaar beeldhouwer Christian Trivier maakte drie witte reigers uit gerecycleerde materialen. Het zijn geen realistische reigers. We wilden vooral een rustpunt creëren waar mensen even tot bezinning kunnen komen. Als zoon van een bloementeeltfamilie was het leuk om aan dit project mee te werken”, vertelt Luc De Clercq. 


Goochelaar 

Tuinarchitect en -aannemer Vincent Braeckman – tevens multimediakunstenaar – ontwierp een wel heel bijzondere stand.

“Ons paradijs wordt bedreigd. Iedere dag gedurende de Floraliën komt er een illusie bij in deze installatie. Als kind al was ik gefascineerd door goochelaars, vandaar de spiegels.  De eerste illusie is een bomendreef. De eerste bomen zijn het grootst en naarmate je verder kijkt zijn de stammen dunner. Ik werk met spiegels die de illusie van perspectief creëren. Hoe dichter je bij de bosrand bent, hoe realistischer het beeld. De volgende dag ga ik met een ventilator werken waardoor de bomen gaan bewegen en de pluisjes van de wilgen die in bloei staan het beeld van een windstorm nog versterken. Twee schuin lopende bomen vormen een levende ladder die naar een denkbeeldige boomhut leidt gemaakt uit een spiegelkubus”, vertelt Vincent Braeckman. 

Aan fantasie ontbreekt het de ontwerper niet maar de centrale vraag die hij hier stelt is: “Als wij geen zorg dragen voor de natuur, zal de natuur met ons geen medelijden hebben.” 

De stand werd bekroond als winnaar van de tuin van de toekomst en ook winnaar van de grootste stand. 


Foto’s & tekst: Ingrid Allaerts


Nog meer sfeerbeelden

Foto’s: Ingrid Allaerts & Floraliën


Info & tickets: www.floralien.be

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.