Durf te combineren in je bruidswerk

Bruidsboeketten, hoe maak je ze speciaal? De Nederlandse floral designer RenĆ© Van Rems geeft graag enkele tips door te focussen op de bloemen, de kleuren en hun vormen. “Wees avontuurlijk”, adviseert hij bovenal.

Misschien kies je ƩƩn bepaalde variƫteit als kenmerkende bloem in je bruidsboeket. De favoriet voor velen blijft de tuinroos. Maar wat combineer je met die roos in je bruidsboeket, om de schoonheid en waarde ervan optimaal te benutten?

WEETJE: Alle hieronder besproken tuinrozen zijn beschikbaar bij Alexandra Farms.


De bruidstips van RenƩ van Rems

RenƩ van Rems

Voor de in Nederland geboren ontwerper RenƩ van Rems is de sleutel om tuinrozen te laten opvallen: buiten de gebaande paden denken. Aan de ene kant zijn andere bloemen en bladeren met een tuinuitstraling natuurlijke begeleiders van tuinrozen: vaste planten in borders, zoals ridderspoor, reukerwt, lupine, phlox, Alchemilla mollis (vrouwenmantel), samen met tuinloof en geranium- of caladiumblad.

Al deze bloemen en bladeren gaan goed samen omdat ze een donzige of papierachtige, zachte weefseltextuur gemeen hebben. En in feite zijn ze, als echte tuinplanten, niet altijd gemakkelijk verkrijgbaar geweest als snijmateriaal bij professionele leveranciers. Maar met de groei van de Slow Flowers-beweging kunnen ze nu, in het seizoen, worden verkregen bij lokale kwekers in vele delen van het land.

“Combineer de zachte, blozende tinten eens met sterke, levendige kleuren uit dezelfde kleurfamilie”

RenĆ© spoort ontwerpers aan om avontuurlijk te zijn met kleur en vorm. Veel (niet alle) tuinrozen zijn verkrijgbaar in zachte, blozende tinten. Combineer die tinten eens met sterkere, levendigere tinten in dezelfde kleurfamilie: de botergele Beatrice bijvoorbeeld met de feloranje calendula’s. Ediths bleekgoud-abrikooskleurige binnenste, omgeven door zachtroze buitenste bloemblaadjes, kan eventueel worden gecombineerd met een gloriosa-lelie in gloeiend geel en magenta.

Door RenƩ van Rems, met Patience en Constance tuinrozen van Alexandra Farms

“Door kleuren toe te voegen die eruit springen, maar ook harmoniĆ«ren met de rozen, kom je los van die wazige, voorspelbare pastels,” zegt RenĆ©. Gloriosa is een voorbeeld van een bloem die qua kleur kan harmoniĆ«ren en toch qua vorm kan contrasteren met de roos; andere voorbeelden zijn clematis, vanda of cymbidiumorchideeĆ«n.

“Ronde, volle bloemen kunnen ook worden gecombineerd met tuinrozen voor een weelderige, romantische, ouderwetse uitstraling. Vermijd echter samengestelde bloemen met straalvormige bloemblaadjes en een sterk centraal oog, zoals gerbera’s, zonnebloemen of CafĆ© au Lait dahlia’s. Pompon-dahlia’s of andere ronde bloemen – lisianthus of ranonkel, mums of anjers – zijn prima.

“Als je een samengestelde bloem hebt met een sterk centrum, gaat het oog naar dat centrum,” waarschuwt RenĆ©, “en dat leidt volledig af van het voluptueuze effect van alle andere ronde bloemen.”

ā–  www.alexandrafarms.com


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.